Gemeente Waddinxveen


Waddinxveners geven hun wijk een 7,5

In 2009 vroeg de gemeente Waddinxveen ruim 1300 inwoners deel te nemen aan de derde leefbaarheidmonitor. Doel van dit onderzoek is een beeld te vormen hoe de bewoners het leven in hun woonomgeving ervaren. Intussen zijn de resultaten samengevat in een rapport. Het totaaloordeel van de bewoners van alle wijken is hoog over de leefbaarheid in hun wijk. Gemiddeld geven de Waddinxveners de leefbaarheid in hun wijk een 7,5.

Waddinxveen scoort hoog op (het ontbreken van) âoverlast van activiteitenâ, zoals overlast van horeca, drugshandel en prostitutie. (8,2) Ook het veiligheidsgevoel krijgt door de respondenten uit bijna alle wijken een hoog cijfer toebedeeld (7,4). Laag in de meeste wijken scoort het aspect âverkeersoverlastâ (6.0). Ook laag in de wijken scoort het aspect âwoonomgevingâ (6.3).

Doel van dit onderzoek is om een beeld te vormen hoe de bewoners het leven in hun woonomgeving ervaren. In 2007 en 2008 is eenzelfde onderzoek gehouden. Dit waren respectievelijk de nulmeting en de tussenmeting voor het project Leefbare Wijken. Het onderzoek waarover nu gerapporteerd wordt, is een derde en tevens eindmeting.

Ten opzichte van de nulmeting in 2007 en de tussenmeting van 2008 zijn er in deze eindmeting geen grote verschillen. Positief is dat op zeven van de veertien aspecten de score met een tiende of meer gestegen is.

Leefbare Wijken
Op dit moment wordt het project Leefbare Wijken geëvalueerd. De wijkplatforms die twee jaar geleden geïnstalleerd zijn, zijn hier nauw bij betrokken. Het doel van het project was om de afstand tussen inwoners en gemeente te verkleinen en de leefbaarheid te vergroten. Het wijkgericht werken dient een structurele plek te krijgen in Waddinxveen. Inwoners worden op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen van het wijkgericht werken.

Leefbaarheidsmonitor 2009