Gemeente Leidschendam-Voorburg


Coalitieonderhandelingen weer een stapje verder

7 april 2010 - De fracties van VVD, CDA, PvdA en D66 hebben afgesproken om in drie verschillende stappen te komen tot een nieuw collegeakkoord. Dinsdag 6 april zijn zij het eens geworden over stap
1:
een nieuw bestuurlijk kader. Daarbij staat een meer open bestuursstijl voorop. De partijen willen bijvoorbeeld de komende jaren meer ruimte voor de inbreng van inwoners en maatschappelijke organisaties bij het maken van plannen, en een betere samenwerking tussen college en gemeenteraad.

De onderhandelaars moeten het op 12 april eens worden over de volgende stap: het financiële kader. Het gaat daarbij om de vraag hoe de partijen invulling gaan geven aan de forse bezuinigingsoperatie waar de gemeente de komende jaren voor staat. Het gaat om moeilijke keuzes. Zoals wat zijn de kerntaken van de gemeente en wat niet meer? En wat betekent dat bijvoorbeeld voor de lasten van de inwoners?.

Als de onderhandelaars het eens kunnen worden over het financiële kader, dan is de laatste stap het inhoudelijke kader. Dan worden afspraken gemaakt over onderwerpen zoals huisvesting en verkeer en vervoer.

De onderhandelingen verlopen goed en constructief. De onderhandelaars zijn van plan er iets moois van te maken en er met elkaar uit te komen voor Koninginnedag.