Gemeente Waterland

07 april 2010

Feestelijke opening CJG Waterland

Dinsdag 6 april heeft wethouder Jaap Wortel het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Waterland geopend. Het CJG is dé plek waar (aanstaande) ouders, verzorgers en jongeren terecht kunnen met al hun vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien.

Bij de opening waren zo'n 50 mensen aanwezig, met name zorgprofessionals. Wethouder Jaap Wortel vertelde dat het CJG het resultaat is van een periode lang en hard werken van de zorgprofessionals in samenwerking met de gemeente en sprak hiervoor zijn waardering uit. Tijdens de opening is de intentieverklaring om samen te bouwen aan het CJG Waterland ondertekend. De zorgprofessionals hebben daarbij in één kernzin aangegeven waar zij hopen dat hun handtekening toe leidt. Marianne van Zanten van het Regionaal Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs typeerde dit als: "één voor allen, allen voor één". Tot slot hebben alle aanwezigen een netwerk van draden gespannen als basis voor een goede samenwerking in het CJG.

Opvoeden is leuk maar niet altijd gemakkelijk

Het CJG is een herkenbare plek waar (aanstaande) ouders, verzorgers en jongeren terecht kunnen met al hun vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien. Dit geldt voor alle ontwikkelingsfasen van een kind. Om mensen snel en goed te kunnen helpen, werken in het CJG jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, maatschappelijk werkers en opvoedingsadviseurs samen met andere professionals die zich bezighouden met kinderen en jongeren. Bijvoorbeeld met professionals in de kinderopvang, het peuterwerk, de scholen en welzijnsorganisaties. Maar ook met huisartsen, verloskundigen en psychologen. Door deze samenwerking is er veel kennis aanwezig.

Samenwerkingsverband

Het CJG is een samenwerkingsverband van organisaties in de gemeente Waterland, die actief zijn voor jeugd en gezin. De gemeente vindt het belangrijk dat zorg goed gecoördineerd wordt. Ouders, verzorgers, kinderen en jongeren moeten weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Het doel is dat er geen kinderen tussen de wal en het schip raken. Dit vraagt om goede samenwerking tussen de betrokken partners, instanties en het hele `zorgnetwerk': van consultatiebureau tot huisarts en van school tot kinderdagverblijf.

Een landelijk netwerk van centra voor jeugd en gezin

In juni 2007 sloten gemeenten en de rijksoverheid een bestuursakkoord. In 2011 moet er een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Jeugd en Gezin zijn. De realisatie van deze centra is een verantwoordelijkheid van de gemeenten.


---

Gerelateerd nieuws
CJG en Wmo - 23-03-10 13:12

Zie het origineel