Nederlandsch Octrooibureau


Jacobus Toet staat op het spel

Reputatie Jacobus Toet staat op het spel

In Scheveningen is Jacobus Toet een bekende naam. Nederlandsch Octrooibureau is gevestigd in een kantoorpand dat aan de rand van Scheveningen ligt. Reden om aandacht besteden aan dit kort geding. Het is een conflict tussen 2 bedrijven met een typisch uit Scheveningen afkomstige naam, Toet. Dat het om de vishandel gaat, is voor de hand liggend.

Faillissement en doorstart

De heer Jacobus Toet zit volgens eigen zeggen al 55 jaar in de vis. Enkele jaren geleden ging het hem niet meer voor de wind en zijn bedrijven gingen in 2006 failliet. De huidige directeur van Jacobus Toet B.V. heeft een doorstart mogelijk gemaakt en heeft de merkrechten en de handelsnaam Jacobus Toet gekocht van de curator en ingebracht in Jacobus Toet B.V. Jacobus Toet is een van zijn handelsnamen.

Kaviarist

De heer Jacobus Toet bleef aanvankelijk als "ambassadeur "verbonden aan de B.V. maar is later onder de handelsnaam De Kaviarist in o.a. kaviaar gaan handelen.

Hij is nu een concurrent van Jacobus Toet B.V.

Negatieve publiciteit

De naam Jacobus Toet zorgt voor verwarring. De heer Toet zoekt nog wel eens de publiciteit en steekt zijn achtergrond niet onder stoelen of banken. In een interview in de Telegraaf heeft de heer Toet zich negatief uitgelaten over de B.V.

Jacobus Toet B.V. wil daarom een verbod zodat de Kaviarist niet meer kan meeliften op de bekendheid van deze Jacobus Toet B.V.

Handelsnaamwet

De Rechtbank Den Haag moest hierover in kort geding oordelen aan de hand van de Handelsnaamwet en het Burgerlijk Wetboek inzake onrechtmatige daad. Normaal is het zo dat een onderneming die de persoonsnaam voert van een ander het publiek misleidt.

In dit geval heeft de B.V. de naam Jacobus Toet na het faillissement in handen gekregen en deze B.V. voert daardoor rechtmatig de handelsnaam Jacobus Toet.

De Handelsnaamwet verbiedt niet dat de heer Jacobus Toet zijn eigen persoonsnaam gebruikt om naar zichzelf te verwijzen. Hij mag echter met zijn persoonsnaam niet naar zijn onderneming De Kaviarist verwijzen.

Moreel belang

De rechter heeft er begrip voor dat Jacobus Toet zijn persoonsnaam niet door een ander wil laten gebruiken zonder enige vorm van kwaliteitscontrole. De heer Toet heeft een moreel belang bij een vorm van toezicht.

Bovendien heeft de heer Toet aangevoerd en aangetoond dat de B.V. producten in de handel brengt die niet aan het kwaliteitsniveau voldoen die bij de naam Jacobus Toet hoort.

Waar ligt de grens?

Op 25 februari 2010 kwam de rechtbank met het oordeel dat niet is aangetoond dat de heer Toet zijn persoonsnaam als handelsnaam gebruikt. Hij handelt onder de naam De Kaviarist. Weliswaar noemt de heer Toet zijn persoonsnaam vaak in een adem met De Kaviarist, maar Toet B.V. heeft niet aangetoond dat hij hiermee over de schreef gaat.

De B.V. wordt in het ongelijk gesteld.

RB Den Haag, 25 februari 2010