Nederlandsch Octrooibureau


originele Fatboy

De enige echte originele Fatboy

De hippe zitzakken van Fatboy worden veel gekopieerd en Fatboy begint daarom met enige regelmaat rechtszaken tegen dergelijke "copycats".

Eerder wist men zo succesvol op te treden tegen zeer sterk gelijkende zitzakken onder merknamen als SIT & JOY en LOUNGEPILLOW. Het was dan ook vreemd dat de Rechtbank in 's Hertogenbosch in 2008 met deze eerdere rechtspraak brak en de claims van Fatboy tegen concurrent Sitting Bull aan de kant schoof. Helemaal verwonderlijk was het dat Fatboy daarnaast zelfs achter bleef met de beschuldiging dat het ontwerp van de Fatboy simpelweg zou zijn overgetrokken van een eerder ontwerp en daarom geen bescherming zou toekomen.

Auteursrecht voor Fatboy

Het Hof in 's Hertogenbosch heeft dit nu in beroep rechtgezet. De definitieve verschijningsvorm van de Fatboy is volgens het Hof duidelijk niet ontleend aan eerdere ontwerpen. Daarnaast heeft het Hof duidelijk gemaakt dat de zitzak van Fatboy bescherming toekomt en dat kopieën een inbreuk vormen op het auteursrecht van Fatboy.

Het Hof komt tot deze conclusie na de ontwerpen van Fatboy en het ontwerp van de zitzak (DE AIRBAG) waar de Fatboy van zou zijn overgetrokken eens goed naast elkaar te hebben gezet.

Bij deze vergelijking ziet het Hof voldoende verschillen. Zo lopen bij het eerdere ontwerp een dwarse naad en banden langs de zijkanten die de vorm van een stoeltje aannemen. Het Hof ziet dit bij de Fatboy niet terug. Daarnaast zijn de randen bij eerdere ontwerpen veel minder geprononceerd breed en dit is juist een opvallend onderdeel van de Fatboy zitzak.

Inbreuk staken

Het Hof beveelt Sitting Bull niet alleen om alle inbreukmakende goederen te vernietigen en geen verdere inbreuk meer te maken maar geeft tevens een proceskostenveroordeling af. Gezien de complexiteit van deze zaak gaat het hierbij om een bedrag van meer dan EUR 100.000,--!

Gerechtshof `s-Hertogenbosch, 16 februari 2010, Fatboy,-The-Original B.V. tegen Sitting Bull GmbH