Belgische Federale Overheid


* Kijk goed uit voor motorrijders

Kijk goed uit voor motorrijders

Datum: 07 april 2010

Op woensdag 7 april 2010 is een campagne gestart om de veiligheid van motorrijders in het verkeer te bevorderen. De campagne is enerzijds gericht op automobilisten, maar anderzijds ook op de motorrijders zelf.

Met de eerste mooie lentedagen zijn ook de motorrijders weer van de partij op onze wegen. Deze periode is dan ook het moment bij uitstek om zowel automobilisten als motorrijders beter bewust te maken van de risico's die zij lopen. Door hun geringe zichtbaarheid en het ontbreken van een beschermend koetswerk zijn vooral motorrijders enorm kwetsbaar in het verkeer.

Laat motorrijders niet aan uw aandacht ontsnappen

De campagne bestaat uit twee delen. Affiches langs de hoofdwegen herinneren automobilisten eraan dat motorrijders gemakkelijk aan de aandacht ontsnappen tussen het andere verkeer. Op de affiche zien we de omtrek van een motor die als het ware verborgen zit in een massa auto's. De slogan 'Kijk goed uit voor motorrijders' spreekt voor zich.

Door actief rekening te houden met de aanwezigheid van motorrijders, kunnen de automobilisten ongevallen vermijden.
De affichecampagne loopt nog tot 2 mei. 15 000 affichettes met dezelfde boodschap worden verspreid via het netwerk van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

'Hoe sneller je rijdt, hoe minder je ziet'

Het tweede campagneluik is gericht naar de motorrijders zelf en benadrukt het belang van defensief rijden. Concreet betekent dat: snelheid matigen en anticiperen op gevaarlijke situaties en onvoorzien gedrag van anderen.

Advertenties in motorbladen met de slogan 'Hoe sneller je rijdt, hoe minder je ziet' moeten motorrijders aansporen tot defensiever rijgedrag. De boodschap wordt aangevuld met een campagne met banners op populaire motorwebsites, die doorverwijzen naar een internetpagina met tips voor defensief rijden.

De campagne is een samenwerking tussen de Staatssecretaris voor Mobiliteit, het BIVV, de Motorcycle Council (MCC), de Motorcycle Action Group (MAG), Fedemot en het Waals Gewest.