VU medisch centrum

TOP-subsidie voor prof. Reina Mebius

7 april 2010

Prof.dr. Reina Mebius, hoogleraar moleculaire celbiologie en immunologie aan VUmc, heeft van het NWO een TOP-subsidie ontvangen. Zij wil de 720.000 euro gebruiken voor onderzoek naar de rol van zenuwcellen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem.

De TOP-subsidies zijn grote, persoonsgebonden subsidies bestemd voor gevorderde onderzoekers. De subsidies bieden de gelegenheid en vrijheid om excellente, uitdagende en innovatieve onderzoekslijnen te versterken en/of uit te breiden. Prof. Mebius zal het geld besteden aan onderzoek naar de rol van zenuwcellen bij de ontwikkeling van het afweersysteem. 'Ik ben heel blij met de top-subsidie, vooral ook omdat het zeer fundamenteel onderzoek betreft, waar doorgaans moeilijk financiën voor gevonden kunnen worden.'

Nieuw concept

Lymfeklieren staan centraal in het afweersysteem. Tot voor kort werd de embryonale ontwikkeling van lymfeklieren toegeschreven aan de interactie tussen twee typen cellen: immuuncellen en steuncellen. Maar ook zenuwcellen zijn mogelijk cruciaal in dit proces. Door afgifte van retinolzuur, metaboliet van vitamine A, geven neuronen het eerste signaal voor de ontwikkeling van lymfeklieren. Aangezien de communicatie tussen neuronen en het immuunsysteem middels retinolzuur een nieuw concept is, wil Mebius en haar groep met dit project het mechanisme van retinolzuur-afgifte door neuronen bestuderen en het effect bepalen van retinolzuur op de differentiatie van steuncellen en immuuncellen.
'Als het lukt om dit mechanisme te begrijpen, kunnen we in de toekomst wellicht voorkomen dat ontstekingen - zoals bij reumatoide artritis - zich verder uitbreiden naar nieuwe plekken, wat nu nog het geval is', aldus Mebius.
bron: Dienst communicatie