Ministerie van Defensie

Luchtmobiel oefent grootschalig met helikoptercommando

7 april 2010, 17.17 uur

Groep militairen voor een Chinook transporthelikopter Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando houden sinds gisteren de grote gezamenlijke oefening Falcon Spring 2010. De oefening is bedoeld als opfriscursus voor de luchtmobiele vaardigheden en tactieken, maar ook om de verschillende eenheden op het hoogste niveau te laten samenwerken.

Na een drukke periode van uitzendingen naar Afghanistan richten de militairen zich tot en met 16 april op de specifieke vaardigheden die komen kijken bij luchtmobiel optreden en de samenwerking met de helikoptervliegers. Ook traint de Nederlandse geniecompagnie tijdens Falcon Spring samen met Belgische militaire duikers. Vanwege de waterrijke omgeving gebeurt dit in het oefengebied Brasschaat bij Antwerpen.

Europese Battlegroup

Grondeenheden paraat

Zowel 11 als 12 Infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade nemen deel aan de oefening die plaatsvindt in de strook Oirschot-Budel en de militaire oefengebieden in de Rucphense Bossen en bij het Belgische Beverlo. 12 Infanteriebataljon bereidt zich tijdens deze oefening voor op een eventuele inzet voor de Europese Battlegroup en zal de oefening uitvoeren vanaf een locatie op de Oirschotse Heide. 11 Infanteriebataljon doet de oefening vanuit Beverlo. Beide bataljons trainen tijdens deze oefening onder meer een luchtmobiele inzet op compagnieniveau.

Helikopterbewegingen

De Chinook en Cougar transporthelikopters vliegen tijdens de oefening alleen overdag en landen alleen op militaire oefenterreinen.