Stichting Natuur en Milieu

Studiecommissie Belastingstelsel als groene winstverdriedubbelaar

Reactie Natuur en Milieu op rapport Continuïteit en Vernieuwing

7 april 2010 - Zonder ingrijpende stelselherziening is een aanzienlijke vergroening van de be-lastingen in Nederland mogelijk. Daarmee slaat de overheid maar liefst drie vliegen in één klap. Mirjam de Rijk, Stichting Natuur en Milieu: Als je de principes van de Studiecommissie Belastingstelsel hanteert komt dat neer op een extra opbrengst voor de schatkist (18,3 miljard), een duurzamer Nederland (12,4 Mton CO2 reductie) en een rechtvaardiger belastingstelsel.

De belastingheffing in Nederland kan veel slimmer. Natuur en Milieu ziet samen met de Studiecommissie Belastingstelsel - verschillende redenen om de opbrengst van de milieubelastingen flink te laten stijgen. Deze belastingverschuiving leidt bovendien tot een rechtvaardiger belastingstelsel dat de economie minder verstoort, de milieuvervuiling vermindert en de belastingheffing op arbeid verlaagt.

Als Natuur en Milieu de principes van de commissie hanteert komt dat neer op:
1. Een extra opbrengst voor de schatkist (18,3 miljard). Dit is 60 procent van de besparing van 29 miljard die volgens het CPB structureel nodig is in Nederland.
2. Nederland wordt automatisch een stuk duurzamer. Onder andere door 12,4 Mton CO2 min-der uitstoot, minder uitstoot van SOx, NOx, fijn stof, efficiënter ruimtegebruik en minder gebruik van bestrijdingsmiddelen.
3. Een veel rechtvaardiger belastingstelsel omdat de grootste vervuilers meer gaan betalen voor de milieuschade die ze veroorzaken.

Als Natuur en Milieu de principes en de maatregelen die de commissie in haar advies bespreekt verder uitwerkt zorgt dat voor de groene winstverdriedubbelaar. Hoe dat werkt staat in deze bijlage beschreven.

Natuur en Milieu vindt het wel jammer dat de Studiecommissie het niet heeft aangedurfd om een uitspraak te doen over de ruimtebelasting.

Publicatiedatum: 07-04-2010