Gemeente Hoorn

Coalitiepartijen Hoorn presenteren coalitieakkoord

De vijf Hoornse coalitiepartijen presenteerden op woensdag 7 april het coalitieakkoord. De partijen willen naar een betaalbare, klantgerichte gemeente die beter communiceert met inwoners en hen ook meer betrekt bij nieuwe ideeën. Ook willen zij zoeken naar een nieuwe balans tussen overheid en markt.
De coalitie wil duidelijk een koerswijziging inzetten. Belangrijk is de band met ondernemers en inwoners. De partijen willen vooral ruimte geven aan particulier initiatief, omdat nieuwe ideeën en ontwikkelingen toch met name bij mensen zelf ontstaan.

Als grote uitdaging noemen de partijen de noodzaak van een fikse bezuinigingsoperatie om alle rijkskortingen op te vangen en toch geld vrij te kunnen maken voor nieuw beleid. In totaal verwachten de partijen dat zij ongeveer 18 miljoen euro moeten besparen. Dit zal tot lastige keuzes leiden, maar biedt ook ruimte voor kansen en creativiteit. Hierdoor worden zelfredzaamheid, burgerzin en maatschappelijke verbanden belangrijker

De gemeentelijke belastingen zullen de komende jaren niet meer dan trendmatig worden verhoogd. Verder wil de coalitie extra investeren in veiligheid, de bereikbaarheid en worden echte minima ontzien. Het onderhoud en beheer van de stad blijft de komende jaren minimaal op hetzelfde niveau.

De coalitiepartijen zetten zich voor de volgende zaken in:
* Zo snel mogelijk aan de slag met een nieuwe toegangsweg, met tunnel onder het spoor ter hoogte van het Keern. Aanpak voetgangersbrug over het station en aanleg bewaakte fietsenstalling in de Kersenboogerd.
* Uitvoering regioakkoord Westfrisiaweg, te beginnen met verdubbeling tot aan het WFO-terrein.
* De uiterste toegangstijd voor de horeca wordt bijgesteld van 24.00 uur naar 01.00 uur.

* Meer preventie en repressie: cameratoezicht, een lik-op-stukbeleid voor vandalen en hen die de openbare orde verstoren en een uitbreiding van het aantal toezichthouders voor Bureau Stadstoezicht. Bestrijding van kleine ergernissen in de openbare ruimte.

* Verbetering Julianapark en ontwikkeling van een nieuwe begraafplaats aan de Zuiderdracht. Bewoners kunnen gebruiksovereenkomsten sluiten voor onderhoud van stukjes openbaar groen.

* Minder regeldruk voor inwoners en bedrijven. De kracht van netwerken opzoeken en inzetten: creatieve broedplaatsen faciliteren die meehelpen de verbindingen te leggen in de kernkwaliteiten van de stad.

* Samenvoegen van panden positief benaderen. De toeristenbelasting wordt afgeschaft. De winkelopenstelling op zon- en feestdagen wordt niet verder uitgebreid.

* Onderwijshuisvestingsgelden wordt ondergebracht bij de schoolbesturen, huisvesting van basisonderwijs wordt aangepakt en de brede schoolontwikkeling krijgt een impuls. Leerplicht en het bestrijden van schooluitval houden prioriteit en de gemeente gaat een actieve bijdrage leveren aan het vinden van maatschappelijke stageplaatsen bij andere (semi-)overheidsinstellingen, welzijnsorganisaties en zorginstellingen.
* Een nieuwe Kunst- en Cultuurnota met zorg voor een professioneel, op behoeften van kunstenaars afgestemd atelierbeleid. Het Westfries Museum verzelfstandigen, amateurkunst en volkscultuur faciliteren en voorzieningen en evenementen die de relatie stad-cultuur-toerisme-economie versterken stimuleren.
* Een goed sociaal beleid: mensen helpen die het echt niet zelf kunnen en daar waar echte armoede is. Het toegankelijk maken van informatie en regels, bijvoorbeeld via sociaal raadslieden. Optimaal gebruik van de WMO is leidend principe.
* Maatschappelijk belang van sportverenigingen stimuleren via jeugdsport. Ontwikkeling naar sportscholen, waarbij de jeugd allerlei activiteiten krijgt aangeboden op de sportverenigingen.
* De gemeente voert een actief beleid in het kader van duurzaamheid via de campagne Puur Hoorn. Hoorn hoeft echter geen milieukampioen van Nederland te worden.

* Degelijk beheer van de gemeentelijke financiën: een sluitende meerjarenbegroting en goed inzicht in de financiële risicos. De lokale belastingen niet meer dan trendmatig verhogen. Besparing van ongeveer 18 miljoen euro. Geen enkele bezuinigingsmaatregel is uitgesloten.

* De nieuwe wethouders zijn: Ronald Louwman (VVD), Aart Ruppert (VOCHoorn), Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer), Michiel Pijl (CDA) en Peter Westenberg (D66).

Op dinsdag 13 april worden de nieuwe wethouders benoemd. Op dinsdag 20 april volgt een kennismakingsdebat. Beide bijeenkomsten starten om 20.00 uur in de raadszaal van het stadhuis aan de Nieuwe Steen. Alle publiek is van harte welkom om de bijeenkomsten bij te wonen.

Klik hier voor het volledige coalitieakkoord Zie het origineel
Laatste wijziging van deze pagina: 7 april 2010