Politie Limburg-Noord

Man uit Venlo is rijbewijs 120 dagen kwijt


Datum: 7-04-2010
Tijd bericht: 16:26

Plaats: Tegelen

Een 68-jarige inwoner van Venlo is voor 120 dagen zijn rijbewijs kwijt als gevolg van een wilde rit in de buitengebieden van Tegelen, waarbij hij diverse malen stoptekens negeerde. De man was onder invloed van alcohol. Woensdag 7 april bleek uit de uitslag van de bloedproef dat de verdachte 570 Ugl = 1,3 o/oo alcohol in zijn bloed had. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor artikel 5 van de Wegenverkeerswet: de veiligheid op de weg ernstig in gevaar brengen. Ook meldt de politie de man aan bij het CBR voor het volgen van een cursus Educatieve Maatregel Gedrag en een Educatieve Maatregel Alcohol.

De medewerkers van het Verkeershandhavingsteam voerden dinsdag 30 maart samen met de belastingdienst een controle uit op de Kaldenkerkerweg in Tegelen. De medewerkers van de belastingdienst signaleerden de auto van de Venlonaar en verzochten een motorrijder deze uit het verkeer te halen. De 68-jarige negeerde 7 maal een duidelijk gegeven stopteken door eerst te stoppen en vervolgens om de agent heen te rijden en zijn weg te vervolgen. In zijn rit over diverse wegen ten oosten van Tegelen haalde hij hoge snelheden en dwong andere weggebruikers tot uitwijken om een aanrijding te voorkomen.

Uiteindelijk wist de motorrijder, in samenwerking met de videosurveillancewagen van het Verkeershandhavingsteam, de man staande te houden op de Kaldenkerkerweg. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau van Tegelen om te worden gehoord, waarbij ook zijn alcoholgebruik gecontroleerd werd. Omdat een blaasproef niet mogelijk was, werd bloed afgenomen, hetgeen vandaag leidde tot een uitslag van 570 Ugl. Dit is tevens een uitslag die invordering van het rijbewijs inhoudt.

De verbalisant heeft tegen de man een zgn. mededeling artikel 130 Wetboek van Strafrecht (EMG) en een Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) opgemaakt, die naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen worden gezonden. Dit houdt in dat hij voor het maken van meerdere grove overtredingen in één rit, is aangemeld voor de verplichte cursussen bij het CBR.

De Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) is een driedaagse cursus die wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Wanneer bestuurders zich schuldig maken aan bewust risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden of bumper kleven), volgt de verplichting om op eigen kosten een meerdaagse cursus te volgen. Cursisten moeten de kosten geheel zelf betalen (per 1 januari 2009 bedraagt dit ¤774,00).

De Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) is een driedaagse cursus over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer. Het doel van deze cursus is herhaling van alcoholgebruik in het verkeer in de toekomst te voorkomen. De cursus vindt verspreid over zeven weken plaats en bestaat uit een voorgesprek en drie cursusdagen. De cursus is verplicht: bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Per 26 januari 2010 kost de EMA ¤714,00. Cursisten moeten de EMA geheel zelf betalen.

Met deze maatregelen heeft de overheid een extra instrument in handen om verkeersgevaarlijk rijgedrag aan te pakken. De cursus heeft een preventieve werking. Automobilisten die naar een cursus moeten leren de risico's van verkeersgevaarlijk gedrag in te zien waardoor het rijgedrag verkeersveiliger wordt. De komende jaren moet blijken of dit zich vertaalt in een daling van het aantal doden en gewonden in het verkeer.