Gemeente Utrecht


Kindermuseum wint Kinderraadsvergadering 2010

De wijk Binnenstad is met het idee voor een Kindermuseum vandaag de winnaar geworden van de 14e Kinderraadsvergadering van Utrecht. De kinderen uit deze wijk kregen uit handen van wethouder Piet van der Sluijs een cheque van ¤ 20.000,- voor het realisseren van dit plan.

Laila en Vera van basisschool De Twijn Puntenburg willen met hun idee voor het kindermuseum kinderen interesseren in kunst. "Het is een museum voor en door kinderen", aldus Laila en Vera. Kinderen kunnen hier hun eigen gemaakte kunst tentoonstellen. Iedereen kan komen kijken en zelfs de kunstwerken lenen. Eén keer in de maand komt een kunstenaar vertellen over het kijken naar en het maken van kunst. De kinderen werken samen met de gemeente het plan uit en gaan op zoek naar een locatie in een Utrechts museum.

Spannende middag
De Kinderraadsvergadering werd geopend door burgemeester Aleid Wolfsen. Daarna volgden presentaties van de tien wijkplannen in theater Kikker en een debat in de raadzaal van het stadhuis. Kinderen uit alle Utrechtse wijken kozen tot slot het beste plan. "Elk jaar ben ik weer verrast hoe goed de kinderen hun presentaties en hun debatvragen voorbereid hebben. Dit is een van de leukste raadsvergaderingen van het jaar", aldus Wolfsen.

De Kinderraadsvergadering
Kinderen hebben door de Kinderraadsvergadering invloed op hun eigen omgeving en beseffen dat ze een stem hebben die gehoord mag worden. De gemeente Utrecht vindt dit belangrijk en vraagt aan alle kinderen uit Utrecht van tien jaar en ouder, die nog op de basisschool zitten, ook volgend jaar weer plannen te bedenken voor de eigen wijk.

De Kinderraadsvergadering maakt deel uit van het Programma Jeugd. Meer informatie over de Kinderraadsvergadering en de tien ingediende plannen is te vinden op www.utrecht.nl/kinderraadsvergadering.