Eigentijds shoppen in sfeervol rijksmonument


Smaak met gevoel bij 1622 Lifestyle

DOKKUM, 20100407 -- In één van de meest karakteristieke panden in het centrum van het pittoreske Dokkum is vrijdag 26 maart 2010 de geheel nieuwe winkel 1622 Lifestyle van start gegaan. In het met fraaie trapgevels versierde renaissancehuis aan De Zijl 1 vindt het winkelpubliek nu een zorgvuldig samengestelde collectie damesmode, kleding- en woonaccessoires, sieraden en een gevarieerd aanbod cadeau- en sfeerartikelen die het goede levensgevoel oproepen. Met de uitstraling van het bijzondere assortiment in combinatie met de voortreffelijke aankleding van het toch al prachtige rijksmonument, heeft het winkelbestand van Dokkum er een spraakmakende zaak bij gekregen.

Eeuwenlang was in het hoekpand tegenover het stadhuis de apotheek van Dokkum gevestigd. Voordat de apothekers hier hun pillen draaiden, bevond zich op de historische plek al in 1414 een stadsstins. Rond 1500 lieten de Bourgondiërs hier vanwege de strategische ligging aan de zuidzijde van het Diep een versterkt huis of blokhuis bouwen, om de handelsstad militair te kunnen controleren en `Dockum worde oeck vast gemackt'. Het blokhuis werd enkele keren belegerd en zwaar beschadigd en verdween uiteindelijk in 1531 voorgoed. Op de plaats van het voormalige blokhuis werd in 1622 een viertal huizen in renaissancestijl gebouwd met fraaie trapgevels.

Aan de zijgevel van het apothekerspand hing lange tijd een hertengewei en boven de deur een hertenkop, omdat het hert al sinds de middeleeuwen als herkenningsteken voor apothekers gebruikt werd. Het gewei, dat hormonen bevatte, werd er gemalen vanwege zijn opwekkende kracht. Nu vindt het publiek de hertenkop weer terug in het logo van 1622 Lifestyle. Ook de zaak zelf is een aangename combinatie van historische sfeer met moderne elementen en een eigentijds assortiment.

De stijlvolle vormgeving van de winkel is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen eigenaresse Willemien Dijkstra, Adema Architecten en interieurdesigner By Frank. De werkzaamheden zijn op vakkundige wijze uitgevoerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het boetiekgedeelte naast het hoekpand heeft een nieuwe pui gekregen, waarbij op exclusieve wijze glas en natuursteen zijn verwerkt. Het monumentale gedeelte is gerestyled met hedendaagse kleurstellingen waardoor er een fraaie mix van oud en nieuw is ontstaan.

Toen bleek dat de vorige eigenaars bereid waren het pand te verkopen twijfelde Willemien geen moment. Ze greep haar kans om een zaak te beginnen waar winkelen een feest is. ,,Ik wilde een mooie zaak met een bijzonder assortiment'', vertelt Willemien: ,,Dit pand leent zich uitstekend voor de verkoop van kleding en woonaccessoires. De ambiance sluit helemaal aan bij mooie spullen van bijvoorbeeld Rivièra Maison en Riverdale, de kleurrijke keukenartikelen, serviezen en kussentjes van Greengate en de moderne woonaccessoires van It's About Romi. Ook het shabby chique aanbod smaakvolle, comfortabele kleding voor de modieuze en stijlbewuste vrouw komt hier uitstekend tot z'n recht.''

Willemien benadrukt dat 1622 Lifestyle vooral een laagdrempelige winkel is, waar klanten en de vele toeristen die Dokkum bezoeken welkom zijn, om even rond te struinen en zich in alle rust kunnen oriënteren. ,,Het winkelpubliek kan zich hier laten inspireren door de grote variatie aan mooie spullen die het goede maar vooral ook persoonlijke thuisgevoel creëren.'' Het gevarieerde assortiment dat ècht even anders is biedt voor ieder wat wils, voor elke smaak en portemonnee. Overigens zal het assortiment de komende tijd nog verder worden uitgebreid, vooral de afdeling kleding. Op merken als IKKS, Moscow en Braez volgt in het najaar aanvulling van ondermeer Odd Molly, St. Martins en Superdry, casual mode waarmee je goed voor de dag komt. Ook kan het winkelpubliek na de zomer de komst van bijvoorbeeld luxe Italiaanse tassen van George Gina & Lucy tegemoet zien.