Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 7 april 2010

Bouw woonlocatie en activiteitencentrum in Ypenburg op koers

Dit najaar opent de Gemiva-SVG Groep in het in aanbouw zijnde gebouw Avesstaete aan de Knobbelzwaansingel in Ypenburg een woonlocatie en een activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke handicap of niet-aangeboren hersenletsel. Wonen en werken in één gebouw liggen dan binnen handbereik.

Veel van onze cliënten zijn afhankelijk van aangepast vervoer om van en naar hun dagbesteding te komen, vertelt locatiehoofd Edwin Kruiswijk van de Gemiva-SVG Groep.Dat vervoer kan voor sommige cliënten belastend zijn. Zij hebben behoefte aan voorspelbaarheid en dan kan een file onderweg al stress geven. Door ons nieuwe activiteitencentrum Cygnus én de nieuwe woonlocatie Aves samen in Avesstaete onder te brengen voorkom je dit. Bovendien kunnen mensen die niet de energie hebben om een hele dag te werken `s ochtends later komen of `s middags eerder naar huis.

Activiteiten
Kruiswijk is enthousiast over de nieuwe locatie. Avesstaete is een mooi gebouw. Op de begane grond is plaats voor allerlei maatschappelijke functies en daarboven komen 96 ruime en lichte appartementen. In 21 van die appartementen kunnen mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel wonen, waarbij ze 24 uur per dag een beroep kunnen doen op begeleiding. De meesten van hen zijn niet (meer) actief op de arbeidsmarkt, voor hen is een vorm van dagbesteding een goed alternatief. Op de begane grond van Avesstaete komt het activiteitencentrum. Daar zijn activiteiten zoals het werken of leren werken met een computer, er zijn fitnessmogelijkheden en er is een keuken, waar we met de cliënten de maaltijden verzorgen. Zij kunnen vanuit de woonlocatie zelfstandig naar het activiteitencentrum komen en weer naar huis gaan als hun energie op is of de prikkels hen teveel worden. Overigens zijn mensen die elders wonen ook welkom in het activiteitencentrum.

Begeleid wonen
Er is veel belangstelling voor de nieuwe locaties van de Gemiva-SVG Groep. Voor tweederde van de appartementen zijn al mensen aangemeld. De meesten van hen hebben niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld door een herseninfarct, een hersenbeschadiging door een (verkeers)ongeval of een ziekte die de hersenen heeft aangetast. Graag willen zij na een revalidatie weer zo zelfstandig mogelijk wonen, maar dan wel met begeleiding op de momenten dat dit nodig is. Dat kan in Aves. Iedereen heeft een eigen appartement, waar nodig met aanpassingen. Bij de woonlocatie is een steunpunt, een ruimte die we `s avonds en in het weekend gebruiken voor gezamenlijke activiteiten. Cliënten kunnen kiezen om daar al dan niet aan deel te nemen. Voor de nog open plaatsen in woonlocatie Aves en activiteitencentrum Cygnus kunnen belangstellenden contact opnemen met onze afdeling Zorgbemiddeling via telefoon (0182) 57 58 00. Direct na de zomer gaan zowel de woonlocatie als het activiteitencentrum open.