Ingezonden persbericht


Amsterdam, 12 mei 2009

Michael Nyman opent Filmmuseum Biënnale 2010

Vierde editie Filmmuseum Biënnale, 7 t/m 11 april 2010

De vierde Filmmuseum Biënnale opent op 7 april 2010 met de vertoning van De man met de camera, het Russische meesterwerk uit 1929 van filmpionier Dziga Vertov. De Britse componist Michael Nyman schreef nieuwe muziek voor de film, vrij geïnspireerd op Vertovs originele aantekeningen. De soundtrack wordt voor het eerst door de Michael Nyman Band in Nederland uitgevoerd. De Filmmuseum Biënnale, van 7 tot en met 11 april 2010, presenteert grensverleggende filmvoorstellingen op bijzondere Amsterdamse locaties. Puttend uit de eigen collectie brengt het Filmmuseum ­ in samenwerking met componisten, kunstenaars en collega-instellingen ­ voorstellingen op het snijvlak van muziek, kunst en film. Opening Filmmuseum Biënnale, 7 april 2010, 20.30 uur in het Muziekgebouw aan het IJ

Cinematografisch meesterwerk
De man met de camera van de Russische filmpionier Dziga Vertov (1896-1954) is een cinematografisch meesterwerk dat nog steeds imponeert door de verbluffende montage van het stedelijk leven in de Sovjet Unie anno 1929 en door de krachtige visuele stijl. Gewone mensen in hun dagelijkse beslommeringen trekken aan het oog van de camera voorbij. Daarnaast richt Vertov zich op de onpersoonlijke machines die de economie letterlijk draaiende houden. Majakovski vatte Vertovs conceptie samen in de slogan: 'Kunst is geen spiegel die de historische strijd weerspiegelt, maar een wapen in die strijd'.

Digitale restauratie
Het Filmmuseum bezit een originele vertoningskopie van De man met de camera. Het betreft een bijzondere 'vintage print' uit de jaren twintig van de vorige eeuw, die destijds door de Nederlandse Filmliga werd vertoond. Deze originele volbeeld-kopie zonder geluid ­ de meeste bewaard gebleven prints zijn gemanipuleerde geluidskopieën uit de jaren vijftig ­ is op enkele plaatsen beschadigd. Met digitale middelen zal het Filmmuseum de kopie zo goed mogelijk in zijn oorspronkelijke staat terugbrengen.

Michael Nyman
De bejubelde Britse componist en muzikant Michael Nyman (1944) werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn muziek bij de films van Peter Greenaway en de soundtrack voor The Piano (1993) van Jane Campion. Nyman wordt geroemd om zijn innovatieve composities, variërend van opera's, strijkkwartetten, soundtracks voor films en concerto's voor orkesten. Daarnaast is hij artiest, dirigent, bandleider, pianist, schrijver, musicoloog, fotograaf en filmmaker. Door zijn onuitputtelijke creativiteit en veelzijdigheid wordt hij beschouwd als een van de fascinerendste en invloedrijkste hedendaagse culturele iconen.

De man met de camera (Tsjelovek s kinoapparatom)
Dziga Vertov (Sovjet-Unie 1929)
Zonder tussentitels 68' zwart-wit
Live muzikale begeleiding door de Michael Nyman Band