Erasmus Universiteit Rotterdam

Congres: Rechters in de media

Datum
Van: 08 april 2010 14:00
Tot: 08 april 2010 16:00

---

Locatie:
EUR Woudestein, zaal CB-017

Toelichting
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid organiseert op donderdag 8 april 2010 het congres "Is er tussen rechters en media een huwelijk mogelijk?" over de spanningsvolle relatie tussen rechter en journalist. Met o.a. prof.dr. Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur in de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, prof.dr. Nick Huls, hoogleraar rechtssociologie (EUR), Erik van den Emster (Voorzitter Raad voor de Rechtspraak), Tineke Bahlmann (Voorzitter Commissariaat voor de Media) en Thomas Bruning (jurist en alg. secretaris Nederlandse vereniging van Journalisten). Congres is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Is er tussen rechters en media een duurzaam huwelijk mogelijk?

Door de grote mediabelangstelling voor rechtszaken lijkt de kloof tussen burger en rechter groter en dieper te worden. Rechtszaken waarin onregelmatigheden zijn geconstateerd, worden door de journalisten uitgelicht. Hierdoor kan er het beeld ontstaan dat rechters onbegrijpelijke beslissingen nemen.Volgens rechters is dit beeld onjuist en wordt dit gevoed door het "selectieve" gedrag van journalisten. Anderzijds klagen journalisten dat ze door rechters in hun taak worden belemmerd. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid organiseert op donderdag 8 april 2010 het congres "Is er tussen rechters en media een huwelijk mogelijk?" over deze spanningsvolle relatie tussen rechter en journalist.

Prof.dr. Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur in de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, debatteert mee. Naast Beunders spreken op het congres prof.dr. Nick Huls, hoogleraar rechtssociologie (EUR), Erik van den Emster (Voorzitter Raad voor de Rechtspraak), Tineke Bahlmann (Voorzitter Commissariaat voor de Media) en Thomas Bruning (jurist en alg. secretaris Nederlandse vereniging van Journalisten).

Het congres is voor iedereen kosteloos toegankelijk.

maandag, 29 maart 2010