Vrije Universiteit Amsterdam

Specifieke DNA-veranderingen


* Startdatum: 08-04-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Gene targeting by single-stranded DNA oligonucleotides in mouse embryonic stem cells


* Spreker: M. Aarts


* Promotor: prof.dr. H.P.J. te Riele


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

DNA-volgorde kan gebruikt worden voor het opsporen van genen die ziekten veroorzaken bij de mens. Er zijn echter vele variaties in de DNA-volgorde waarvan we de gevolgen niet kennen: soms gaat het om neutrale variaties en soms om ziekteveroorzakende variaties. Om erachter te komen wat de gevolgen zijn van deze variaties, kunnen ze nagemaakt worden in diermodellen. Marieke Aarts beschrijft in haar proefschrift een nieuwe methode om specifieke veranderingen aan te brengen in het DNA van een muis.

Het aanbrengen van veranderingen gebeurt door middel van 'oligonucleotiden', korte stukjes DNA van ongeveer 40 basen, de bouwstenen van het DNA. Als model gebruikte Aarts embryonale muizenstamcellen. Na verandering van de DNA-volgorde kunnen de stamcellen teruggeplaatst worden in een heel pril muizenembryo en zich ontwikkelen tot een volwassen muis. Op deze manier kan in de muis bestudeerd worden of bepaalde DNA-veranderingen ziekteveroorzakend zijn of niet. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan onze kennis over de functie van de verschillende genen in de mens en hoe deze benvloed wordt door fouten in het DNA.

Aarts levert een belangrijke bijdrage aan het ontrafelen van het mechanisme van DNA-modificatie door middel van oligonucleotiden. Zij ontwikkelde een algemeen toepasbaar protocol om de DNA-volgorde van een gen op één specifieke plek te veranderen. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze techniek in de toekomst mogelijk toegepast kan worden als gentherapie voor menselijke ziekten.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam