Gemeente Hoogeveen

Collegevorming Hoogeveen in uitermate goede sfeer

De gemeente Hoogeveen heeft een nieuw college. CDA, PvdA en VVD hebben in een goede sfeer overeenstemming bereikt over het collegeakkoord op hoofdlijnen en de samenstelling van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Het nieuwe college zal, naast burgemeester Helmer Koetje, bestaan uit Ton Bargeman (CDA), Klaas Smid (PvdA), Tiens Eerenstein (VVD) en Anno Wietze Hiemstra (CDA). Het is de bedoeling dat de nieuwe wethouders op de raadsavond van donderdag 8 april worden benoemd, nadat de raad de gelegenheid heeft gehad om te discussiëren over het bereikte collegeakkoord.

"Samen naar een nieuw evenwicht"

Met het motto "Samen naar een nieuw evenwicht" wil het nieuwe college de balans zoeken in de verhoudingen tussen afnemende financiële ruimte en de grotere verantwoordelijkheden van inwoners en maatschappelijke organisaties. Verder gaat het college op zoek naar de balans tussen economische groei en duurzaamheid en een juist evenwicht tussen de menselijke maat en schaalvergroting enerzijds en toenemende geautomatiseerde dienstverlening anderzijds.

Extra impulsen

Het college wil daarnaast ruimte vinden voor extra impulsen op de volgende gebieden:

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling blijft aandacht vragen. Jongeren moeten een startkwalificatie behalen om maatschappelijk goed te kunnen functioneren. Het gemeentelijk onderwijs- en jeugdbeleid moet daar aan bijdragen. Het college zet nog meer in op het versterken van de samenwerking én afstemming tussen de verschillende organisaties.

Participatie

Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen aan de samenleving. Dat kan op verschillende manieren. Voor de een zal dat zijn in de vorm van vrijwilligerswerk, terwijl voor de ander een betaalde baan tot de mogelijkheden behoort. Van de burgers mag je ook verwachten dat ze de aangeboden kansen aangrijpen. Ook de inwoners die kwetsbaar zijn en steun nodig hebben worden door het college ontzien. Het bestaande minimabeleid met inzet voor armoedebeleid en schuldhulpverlening wordt voortgezet.

Bouwen en Wonen

Bij nieuw te bouwen woningen moeten vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten en moet worden ingespeeld op de vergrijzing. Nieuwe woningen moeten zich daarbij onderscheiden en bijdragen aan een langdurig goed woonklimaat.

Vliegveld Hoogeveen

In het akkoord is afgesproken dat de erfpachtovereenkomst van Vliegveld Hoogeveen zal worden verlengd, waarbij het tarief naar een reëel niveau wordt gebracht.

Recreatie en toerisme

Het college zet zich in om de recreatieve en toeristische sector uit te breiden. Een mogelijke dagattractie voor Hoogeveen behoort tot de mogelijkheden.

Economie

Het nieuwe college wil ondernemers zo goed mogelijk faciliteren en inspelen op kansen en mogelijkheden. De zorgsector wordt als kansrijk gezien. Hiervoor worden extra ontwikkelingsmogelijkheden geboden.

Veiligheid

Het stellen van duidelijke grenzen én handhaven daarvan is belangrijk voor het nieuwe college. Met een mix aan maatregelen en samen met partners en inwoners wil het nieuwe college de veiligheid vergroten, (jeugd)overlast terugdringen en het misbruik van alcohol en drugs gericht aanpakken.

Portefeuilleverdeling

De portefeuilleverdeling in het nieuwe college ziet er als volgt uit:
* Ton Bargeman, wethouder en 1e loco-burgemeester, programma Ondernemen en Werken, programma Talentontwikkeling/onderwijs en de projecten De Wieken fase 2 en het Integraal Accommodatiebeleid.
* Klaas Smid, wethouder en 2e loco-burgemeester, programma Wijken en Dorpen, programma Meedoen en de projecten Verzetsbuurt en Bentinckspark.
* Tiens Eerenstein, wethouder en 3e loco-burgemeester, programma Duurzaamheid en Mobiliteit, inclusief recreatie en toerisme, en het grondbeleid.
* Anno Wietze Hiemstra, wethouder en 4e loco-burgemeester, programma Ontwikkelt, financiën en het project Stadscentrum.
* Burgemeester Helmer Koetje heeft de programma's Bestuurt en Veilig en heeft de bedrijfsvoering in de portefeuille.

Klik hier voor het collegeakkoord

Zie het origineel
origineel