Saxion Hogescholen
BR>

do 01 april 2010

Nieuw innovatieprogramma gaat voor energiebesparing en concurrentiekracht

Op donderdag 8 april vindt bij het Kenniscentrum Design en Technologie van Saxion in Enschede de aftrap plaats van het RAAK-MKB programma Energieprestatie in Productieprocessen.

In dit Innovatieprogramma werken Saxion, de Verenigde Maakindustrie Oost, TKT/EDION en Syntens samen met de regionale industrie. Zij ontwikkelen kennis over de relatie tussen energie en productiemethodieken, en tussen energie en productie efficiency.

Bart Meijer, lector Productie- en Procesinnovatie, geeft leiding aan het Innovatieprogramma. Bij de aftrap op 8 april geeft hij een toelichting op de opzet en inhoud van het programma en de mogelijkheden voor bedrijven om deel te nemen. Bart Meijer: "Het onderzoek geeft de bedrijven vooral nieuwe inzichten in kwaliteitsbeheersing en productiviteitsverbetering. Die kennis is van belang voor hun concurrentiekracht. Daarnaast draagt de kennis bij aan het realiseren van een aanzienlijke energiebesparing."

RAAK staat voor Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie en is een regeling vanuit het Ministerie van OCW. Doelstelling van deze regeling is om de kennisuitwisseling tussen hogescholen en het midden- en kleinbedrijf te verbeteren.Het RAAK-MKB innovatieprogramma geeft inzicht in de relatie tussen verschillende productieprocessen binnen het bedrijf, en zelfs met het proces van de concurrerende `buurman'. Saxion legt de kennis vast in een aantal praktische werk- en rekenmodellen, die bedrijven dwingen om informatie te vergaren uit het productieproces zelf. Zo kunnen energiestromen in kleine deelstroompjes worden opgedeeld die zijn gekoppeld aan één bewerkings­ stap in het proces. Door de stroompjes als totaal te bewerken kan een overall energieprofiel samengesteld worden.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
-----------------------------------

Meer informatie:

Deelname aan de kick-off bijeenkomst is mogelijk door een e-mail te sturen naar het bedrijfsbureau van het Kenniscentrum Design en Technologie, e-mail: bedrijfsbureau.kcdent@saxion.nl.


____________________ Zoek