Gemeente Rotterdam

Berichten B&W Rotterdam collegevergadering 30 maart 2010

Het college stelt de Burgerzaal van het Stadhuis op donderdag 8 april 2010 beschikbaar voor een informatiebijeenkomst voor alle (nieuwe) gemeenteraadsleden in het kader van le Grand Départ van de Tour de France 2010 in Rotterdam.

Wethouder Jeugd, Gezin, Onderwijs en Sport

1

30-03

Het college reageert op het advies van de Rotterdamse Jongerenraad 'Jong Rotterdam SportWijs'. Het college ziet het advies als een steun in de rug voor het Rotterdamse sportbeleid en zal een aantal aanbevelingen van de Jongerenraad meenemen bij de uitvoering van de Sportnota 2016. Het gaat onder andere over uitbreiding (basisonderwijs) en introductie (voortgezet onderwijs) van schoolsportverenigingen, uitbreiding van het programma Lekker Fit! en een onderzoek naar de mogelijkheid om de Jeugd Olympische Spelen in de toekomst in Rotterdam te houden.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1

23-03

Het college heeft kennis genomen van de ontwikkelingsvisie van de Hofbogen en besloten om medewerking te verlenen aan de gebiedsontwikkeling Hofbogen en omgeving, in een faciliterende rol. In 2006 hebben de vier woningbouwcorporaties Com.Wonen, PWS, Stadswonen en Vestia zich elk voor een kwart verenigd in Hofbogen B.V. en de 'onderkant' van het spoorwegviaduct van de NS (het oude Hofpleinlijntje) aangekocht. Het doel van de aankoop is het renoveren, ontwikkelen en beheren van het viaduct.

2

30-03

Het college heeft besloten de aanvraag om planschadevergoeding van de eigenaar/bewoner van een pand aan de Straatweg af te wijzen, vanwege de verleende bouwvergunning/vrijstelling voor de bouw van vier woongebouwen aan de Johan de Wittlaan en de Straatweg.

3

30-03

Het college stelt de raad voor de moties De Kleijn en Oosterhoff over de Lijnbaanhoven als afgedaan te beschouwen. Het college heeft 15 december 2009 besloten om de voorkeursvariant 'sloop-nieuwbouw' te herroepen en een debatreeks over de toekomst van het Lijnbaankwartier te organiseren. Hiermee wordt volgens het college aan (de strekking van) de moties tegemoet gekomen.

4

30-03

Het college heeft de brief van het Straatcomité Sint-Mariastraat beantwoord. De brief gaat over de aanpak van deze straat door Woonstad. Hierin wordt aangegeven dat de aanpak van de Sint-Mariastraat gebeurt in overeenstemming met het protocol bewonersinspraak zoals dat op 18 februari 2010 door de gemeenteraad is vastgesteld.

5

30-03

Het college stelt de raad voor de door Rijkswaterstaat ingediende zienswijze tegen het projectbestemmingsplan Gasmengstation Botlek gegrond te verklaren. Ook stelt het college de raad voor aan de zienswijzen tegemoet te komen door de plankaart aan te passen en het bestemmingsplan vast te stellen. Voor dit bestemmingsplan wordt geen exploitatieplan vastgesteld. De reden hiervan is dat het Havenbedrijf Rotterdam de gronden in eeuwigdurende erfpacht van de gemeente Rotterdam heeft ontvangen, waardoor de kosten, voor zover die niet voor de initiatiefnemer zijn, geheel voor rekening van het Havenbedrijf komen.

6

30-03

Het college heeft de startnotitie voor het ontwerpbestemmingsplan 'Weenapoint' vastgesteld. De gemeente maakt met de startnotitie formeel het voornemen kenbaar dat voor dit gebied een bestemmingsplanprocedure wordt doorlopen.

7

30-03

Het college heeft besloten de kosten van ¤ 350,- die gemaakt worden bij accceptatie van de omzetting van het tijdelijke erfpachtrecht naar eigendom voor woningen in mindering te brengen op de koopsom. De aanleiding hiervan is de toezegging van wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om taxatiekosten bij aankoop van grond in eeuwigdurende erfpacht of eigendom terug te betalen. Deze maatregel is met terugwerkende kracht van toepassing per 1 januari 2010. Het college hoopt dat deze maatregel leidt tot een beperking van de gevolgen van de crisis in de huizenmarkt.

8

30-03

Het college heeft in het proces voor de afdoening van de motie Bonte over 'energiezuinige gemeentelijke gebouwen' opdracht gegeven voor de pilot 'zwembaden en theaters'. Op basis van het 'building retrofit-principe' wordt onderzocht hoe deze gemeentelijke gebouwen zo energiezuinig mogelijk gemaakt kunnen worden. Afhankelijk van de resultaten bekijkt de gemeente of, hoe en wanneer andere gemeentelijke gebouwen van energiezuinige maatregelen voorzien kunnen worden.

Wethouder Economie, Verkeer en Vervoer

1

23-03

Het college van B en W heeft besloten het besluit van 24 juni 2008 om Havenbedrijf Rotterdam NV een achtergestelde lening aan te bieden van maximaal ¤ 120 miljoen tten behoeve van de ontwikkeling van het RDM-terrein, in te trekken. In plaats daarvan worden de financiële voorwaarden van de hoofderfpacht van het RDM-terrein gewijzigd.

2

30-03

Het college heeft kennis genomen van de resultaten uit de Economische Verkenning Rotterdam 2009-2010. De Economische Verkenning 2009-2010 geeft net als voorgaande jaren een overzicht van de economische ontwikkeling van Rotterdam en de regio in 2008. Belangrijke conclusie van de Verkenning is dat hoewel de economische crisis niet aan Rotterdam voorbij is gegaan, de wereldhavenstad de economische crisis tot nu toe redelijk goed lijkt door te komen. Ook in economisch zwaar weer behoudt de Rotterdamse haven haar sleutelfunctie voor de Nederlandse en Europese economie. Daarnaast doet de Rotterdamse arbeidsmarkt het beter dan verwacht. Opvallend is dat de zorgsector als werkgever steeds belangrijker wordt voor de stad. Het totaal aantal beschikbare banen in Rotterdam bleef de afgelopen tijd vrijwel stabiel. Rotterdam slaagt er daarnaast steeds beter in om hoger opgeleiden aan de stad te binden. De Verkenning laat zien dat Rotterdam wordt gesterkt in haar ingezette koers met het haven en industrieel complex en het cluster medisch en zorg als belangrijkste economische speerpuntsectoren.

3

30-03

Het college heeft kennisgenomen van de resultaten van de ronde tafelbijeenkomst in januari met een aantal sleutelfiguren rond duurzame mobiliteit. De bijeenkomst had tot doel trends en ontwikkelingen die landelijke koplopers en andere sleutelfiguren uit het duurzame mobiliteitsveld verwachten in kaart te brengen. Deze inzichten zijn vertaald in het zogenaamde 'Wenkend perspectief duurzame mobiliteit' dat samen met de 'Rotterdamse brandstoffenstrategie wegverkeer' als basis wordt meegenomen in de verdere beleidsvorming voor verkeer en vervoer voor de komende jaren. Het gebruik van schone en duurzame brandstoffen is een belangrijk onderdeel van het duurzame mobiliteitsbeleid. De kennis en inzet van wetenschappelijke organisaties en marktpartijen wordt komende jaren nadrukkelijk in de beleidsvorming meegenomen. In mei 2010 wordt een vervolgbijeenkomst georganiseerd om samen met de markt tot een concreet uitvoeringsprogramma te komen.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grote Stedenbeleid

1

30-03

Het college heeft de wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2009 vastgesteld. Het mandaat van directeur Stadstoezicht voor de invordering van bestuursdwangkosten was weggevallen door een wijziging van de Algemene Wet Bestuursrecht. In de gewijzigde versie van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2009 is dit met terugwerkende kracht hersteld.

Wethouder Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie

1

23-03

Het college heeft besloten de jaarrekeningen van 2008 van de RET Infrastructuur BV, Multidiensten Rotterdam BV en Multiflex Rotterdam BV vast te stellen. Ook heeft het college besloten de jaarrekening van 2008 van het Havenbedrijf Rotterdam N.V. vast te stellen volgens het door de Raad van Commissarissen goedgekeurde concept. De gemeente is van al deze vennootschappen aandeelhouder.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1

23-03

Het college stelt de Gemeenteraad voor om de motie Terugdringen Sociaal Isolement Ouderen (2008-1688) van mevrouw Talbi (PvdA) en mevr. Duys (CDA) af te doen. De doelstellingen van het project Sociaal Isolement Ouderen en het project Oudere Migranten zijn behaald. In de vier deelgemeenten waar het project Oudere Migranten heeft gedraaid, is het klantenbestand van de deelgemeente een goede afspiegeling geworden van de lokale samenleving. Het pilotproject Sociaal Isolement Ouderen heeft kennis opgeleverd die de komende jaren toegepast gaat worden. Het project heeft zichtbaar gemaakt welke vormen van sociaal isolement bij ouderen bestaan en welke aanpak daarbij hoort.

Schriftelijke vragen

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


*

het raadslid M.G.J. van Muijen (PvdA) over Recreatieoord Hoek van Holland