Gemeente 's-Hertogenbosch


02-04-2010
Doorbreek huiselijk geweld: praat erover!

's-Hertogenbosch is coördinerende gemeente voor de aanpak van huiselijk geweld voor meerdere gemeenten in de regio. De Provinciale Vrouwenraad organiseert in samenwerking met Katholieke Vrouwenorganisatie, Palet, Regionale Steunpunten Huiselijk Geweld, de Nederlandse Vrouwenraad en andere lokale Vrouwenorganisaties vijf speciale bijeenkomsten. Daarin reiken ze vrouwen handvatten aan om huiselijk geweld bespreekbaar te maken. Ook wordt stilgestaan bij wat je moet weten om een slachtoffer te helpen.

Bijeenkomsten
De bijeenkomsten vinden plaats op: 30 maart in Etten-Leur, 8 april in Bladel, 13 april in Deurne, 20 april in Oss, 28 april in Goirle en beginnen om 19.30 uur. Toegang is gratis. Aanmelden vooraf is gewenst via: pvr-nb@kpnplanet.nl of secretariaat@kvo.nu. Voor meer informatie: www.vrouwen.net/pvr-nb of www.kvo.nu.

Hulp bij huiselijk geweld
De avonden worden georganiseerd om met elkaar te praten over de signalen van huiselijk geweld. Vragen als "Hoe kan ik een vrouw helpen als ik weet dat zij slachtoffer is? Waar moet ik op letten?" staan centraal. Vrouwen willen namelijk elkaar wel helpen, maar weten vaak niet goed hoe. Daarbij schamen bijna alle slachtoffers zich vreselijk en willen helemaal niet over het geweld thuis praten. En toch is dat het enige wat helpt: erover praten!

Ontspannen praten over geweld
Het onderwerp is ernstig en leent zich niet goed voor een gezellige avond. Toch wil de organisatie een ontspannen sfeer creëren. Vrouwen gaan niet neerslachtig en boos met elkaar in gesprek, maar strijdbaar.

Het Helder Theater uit Eindhoven speelt enkele scènes en verwacht vanuit de zaal reacties en suggesties. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen over de Brabantse realiteit. Er is voldoende koffie en thee aanwezig om nog lang met elkaar door te praten.