Vereniging Milieudefensie


Te veel gronduitgifte bedreiging voor herstructurering

Tweede Kamer moet bedrijventerreinenbeleid aanscherpen

Amsterdam, 2 april 2010 - De herstructurering van bedrijventerreinen kan mislukken als het Rijk de aanleg van te veel nieuwe bedrijventerreinen mogelijk blijft maken. Die waarschuwing schrijft Milieudefensie in een brief aan de vaste Tweede Kamercommissie van VROM, die op 8 april vergadert over het Convenant Bedrijventerreinen 2010-2020.

In het Convenant hebben Rijk, provincies en gemeenten afgesproken de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen versneld aan te pakken. Volgens hetzelfde convenant mag er de komende elf jaar echter nog ruim 11.000 hectare nieuw bedrijventerrein worden aangelegd. Dat is 14 procent meer dan de gemiddelde gronduitgifte in de afgelopen dertig jaar.

Klaas Breunissen, woordvoerder Ruimte en Landschap bij Milieudefensie: "Zoveel nieuwe gronduitgifte zal leiden tot een overaanbod van nieuwe bedrijventerreinen, en dat zal vervolgens weer een negatief effect hebben op herstructurering van oude bedrijventerreinen. Bedrijven worden zo niet gestimuleerd te investeren in de vernieuwing van hun bestaande vastgoed, omdat zij de uitwijkmogelijkheid krijgen op nieuwe terreinen, nieuwe bedrijfspanden op te richten."

Milieudefensie vraagt de Tweede Kamerleden het beleid aan te scherpen en erop toe te zien dat het Rijk alleen geld beschikbaar stelt voor herstructureringprogramma´s die daadwerkelijk de problematiek van het verouderde vastgoed aanpakken. Meer informatie:
Brief van Milieudefensie aan de Tweede Kamer, 25 maart 2010 Rapport van Stogo: Commentaar op het Convenant Bedrijventerreinen, september 2009