Vereniging Milieudefensie

Persaankondiging

Milieudefensie organiseert fakkeloptocht tegen Shell Fakkels vormen brandend Shell-logo

Amsterdam, 6 april 2010 - Milieudefensie voert aanstaande donderdag 8 april in Den Haag actie tegen Shell. Actievoerders lopen met fakkels via de Nigeriaanse ambassade naar het internationale hoofdkantoor van Shell. Daar wordt met de fakkels een brandend Shell-logo met een doorsnede van 25 meter gevormd, dat 'brandweerlieden' vervolgens uitblussen.

De actie is een protest tegen de werkwijze van Shell in Nigeria, waar het oliebedrijf dag en nacht op hondertien verschillende locaties goed bruikbaar aardgas, dat vrijkomt bij de oliewinning, in brand steekt. Door deze achterhaalde praktijk van affakkelen wordt in Nigeria ieder jaar onnodig dezelfde hoeveelheid CO2 uitgestoten als door het halve Nederlandse wagenpark. Ook wordt de lokale leefomgeving sterk vervuild door de uitstoot van roet en gifgassen van de metershoge gasfakkels. Het verspilde aardgas zou ook gebruikt kunnen worden om elektriciteit op te wekken, zodat de lokale bevolking daarvan kan profiteren.

Nigeria brandt
Met de actie geeft Milieudefensie het startschot voor de campagne 'Nigeria brandt. Shell stop daarmee'. Woordvoerder Geert Ritsema van Milieudefensie: "Wij roepen bezorgde burgers, automobilisten, aandeelhouders en werknemers van Shell op, om aan de directie van Shell kenbaar te maken dat het bedrijf zo snel mogelijk moet ophouden met het affakelen van aardgas in Nigeria. In Nederland zou het werkelijk ondenkbaar zijn om een metershoge gasvlam naast een woonwijk te zetten, en dat moet in Nigeria ook zo zijn. Deze praktijk draagt substantieel bij aan het mondiale klimaatprobleem en brengt enorme schade toe aan het milieu en de omwonenden in Nigeria." Affakkelen is sinds 1984 verboden volgens de Nigeriaanse wet.

Wat: Fakkeloptocht, brandend Shell-logo dat wordt uitgeblust Waar: Den Haag: Nigeriaanse ambassade, hoofdkantoor Shell Wie: Milieudefensie Wanneer: Donderdag 8 april, vanaf 20.00 uur

Kijk voor meer informatie op www.nigeriabrandt.nl