Senternovem

08-04-2010 |

Fiscaal voordeel voor behoud biodiversiteit

2010 Digitale nieuwsbrief natuur en Milieu; maart

Het aantal soorten planten, dieren en micro-organismen neemt al jaren af. Het jaar 2010 is daarom door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. Ook Nederland probeert deze rijkdom zoveel mogelijk te beschermen. Het ministerie van VROM ondersteunt daarom investeringen van bedrijven die bijdragen aan het behoud van biodiversiteit. Te denken valt aan vegetatiedaken (groene daken), gevelbegroeiingssystemen, drijvende helofytenfilters, `groene verlichting' en natuurspeelplekken voor kinderen.

De genoemde voorzieningen zijn opgenomen op de Milieulijst 2010 van de MIA\Vamil regeling. Bedrijven kunnen een deel van de investeringskosten van deze milieuvriendelijke voorzieningen aftrekken van de belasting (MIA) of vrij afschrijven (Vamil). Op de Milieulijst staan, naast investeringen die de biodiversiteit versterken, nog zo'n 380 milieu-investeringen die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil.

MIA\Vamil voor natuurspeelplekken

Met MIA\Vamil zijn sinds 1 januari 2010 ook investeringen in natuurspeelplekken fiscaal aantrekkelijk. Een groene stad is namelijk onontbeerlijk voor de gezondheid van onze kinderen en onze omgeving. Natuurspeelplekken kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Door bedrijven te betrekken bij het realiseren van natuurspeelplekken stimuleert de overheid duurzaam ondernemerschap en wordt het leefmilieu in en om de bebouwde omgeving positief beïnvloed. Wijzigingsdatum |

15-04-2010