Gemeente Utrecht

VVD Utrecht: Actuele vragen over het opvangen van het tekort op de Giro-begroting

Op 7 april 2010 is via diverse media bekend geworden dat het ministerie van VWS de bijdrage voor de Giro d'Italia sterk heeft teruggeschroefd. Hierdoor ontstaat er een gat van 400.000 euro op de begroting van de Giro in Utrecht. In de brief van de wethouder van 23 maart jongstleden wordt aangegeven dat dit tekort kan worden opgevangen door de begroting te versoberen en meer sponsoren te zoeken. Ambtelijke navraag heeft ons geleerd dat men bij deze bezuinigingen onder andere moet denken aan lagere uitgaven voor communicatie en evenementen rond de giro.

In aanvulling op de vragen, zoals die gesteld zijn door de PvdA, heeft de VVD de volgende vragen:

1. De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de begroting voor de giro een garantstelling van 300.000 euro afgegeven. In hoeverre verwacht het college dit bedrag te moeten aanspreken?

De gemeente draagt 500.000 euro bij en staat dus voor 300.000 euro garant. Naar nu blijkt, is het mogelijk om meer particuliere sponsoring te verwerven voor de Giro. Zonder in te leveren op de kwaliteit van het evenement, had het werven van particuliere sponsoring volgens de VVD kunnen zorgen voor een lagere gemeentelijke bijdrage.

2. Waarom heeft de gemeente niet al in eerste instantie ingezet op particuliere sponsorwerving om zo de gemeentelijke bijdrage tot een minimum te kunnen beperken?
3. Is het college, omdat de tijd nu dringt, al begonnen met het werven van nieuwe sponsoren om het tekort op te vangen? Wat is hiervan de stand van zaken en wat is uw prognose met betrekking tot de omvang van de kosten die de gemeente uiteindelijk zal dragen?

De Giro is een visitekaartje voor de stad Utrecht. Juist in het kader van de stadspromotie en de culturele en economische spin-off is een evenement als dit geweldig voor de stad.

4. Is het college het met de VVD eens dat de waarde van het evenement voor de stad sterk daalt als er bezuinigd wordt op communicatie en evenementen? Zo ja, hoe gaat het college het tekort opvangen zonder daarbij in te leveren op onderdelen die voor de promotie van het evenement en de economische spin-off van belang zijn?