TNO
Didima de Groot kandidaat voor 'Lef -in-het-Lab'-prijs 2010

Wetenschappers die zich inzetten om het gebruik van proefdieren in te dammen zijn zondagmorgen in het VARA-programma 'Vroege Vogels' op Radio 1 genomineerd voor de jaarlijkse 'Lef-in-Lab'-prijs. De onderscheiding is een initiatief van de Dierenbescherming in samenwerking met het Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor Dierproeven (NKCA).

Met de prijs wil de Dierenbescherming onderzoek stimuleren dat op `uitmuntende wijze bijdraagt aan het vervangen, verminderen en verfijnen van dierproeven`. Vanuit TNO is Didima de Groot genomineerd.

Didima de Groot ontwikkelde een unieke methode om met stamcellen de ontwikkeling, juist van 'jonge' hersenen, na te bootsen en daarmee de voor jonge hersenen typische fasen van ontwikkeling met fase-specifieke cellen. Deze methode maakt het mogelijk om de veiligheid van stoffen zoals kinder-mediciijnen en -voedingssupplementen in een celkweek te onderzoeken in plaats van in proefdieren. De Groot, senior onderzoeker en projectleider bij TNO, schat in dat haar onderzoek op termijn tot een halvering van dierproeven binnen dit onderzoeksterrein kan leiden.

Het publiek bepaalt wie de prijs wint en kan vanaf 4 tot en met 24 april (Wereldproefdierendag) stemmen via www.lefinhetlab.nl. Een dag later reikt de Dierenbescherming de prijs uit en wordt de winnaar in `Vroege Vogels` bekendgemaakt. Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming is dan te gast in het populaire radioprogramma om de trofee te overhandigen aan de winnende wetenschapper.