Docdata NV
Technologiebedrijf IAI industrial systems gaat innovatieve laserboorsystemen voor het boren van verstuivers van dieselinspuitsystemen op de markt brengen

Technologiebedrijf IAI industrial systems B.V. in Veldhoven, een dochteronderneming van het beursgenoteerde bedrijf DOCDATA N.V. te Waalwijk, heeft een overeenkomst gesloten met technologie-ontwikkelbedrijf PreLaTec GmbH te Stuttgart, Duitsland, voor het produceren en op de markt brengen van innovatieve laserboorsystemen voor het boren van verstuivers in dieselinspuit-systemen van motoren voor personenauto's.
De technologie werd in opdracht van PreLaTec ontwikkeld aan de Friedrich-Schiller-Universität Jena, Duitsland, in jarenlange samenwerking met fabrikanten van motoren en inspuittechnologie.
Met de nieuwe boortechnologie kunnen gaten geboord worden met, binnen zekere grenzen, vrije gatvormen waarvan verwacht wordt dat deze leiden tot betere motor-, milieu- en verbruiksprestaties voor motoren van uiteenlopende vermogens. De boorsystemen maken gebruik van speciaal ontwikkelde optische componenten en van de bijzondere een-lijn-laser die IAI eerder liet ontwikkelen voor het aanbrengen van veiligheidskenmerken in bankbiljetten.
IAI verwacht dat met dit door IAI te bouwen innovatieve laserboorsysteem een nieuw marktsegment betreden kan worden dat in de komende jaren blijvend aan de omzet van IAI zou kunnen bijdragen. IAI gaat de systemen en het onderhoud daarvan voor eigen rekening en risico op de markt brengen. In dit jaar worden enkele opdrachten voor pilot-systemen verwacht.
Als vooraanstaand leverancier voor de markt van veiligheidsdrukkers biedt IAI industrial systems ook systemen voor het beveiligen en/of personaliseren van ID-kaarten, rijbewijzen, bankbiljetten, diploma's en andere waardedocumenten.
IAI systemen zijn onder andere in gebruik in de volgende landen: Nederland, België, Zwitserland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, China, Oekraïne, Rusland, Canada, Portugal, Estland, Costa Rica, Polen, Zuid-Afrika, Marokko en India. Installaties in diverse andere landen zijn gepland.
Technologiebedrijf IAI biedt naast toepassingen in Security Printing ook laserbewerkingssystemen voor producenten van zonnecellen en modules.