Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

WSPA roept Noorwegen ter verantwoording over onnodige en wrede jacht op recordaantal van 1286 dwergvinvissen

WSPA start internationale petitie tegen Noorse walvisjacht

Den Haag, 8 april 2010 - WSPA (World Soociety for the Protection of Animals) start vandaag een internationale petitie in tien landen waaronder Duitsland, de VS en Canada, tegen de walvisjacht die deze week is hervat door Noorwegen. WSPA vindt het onaanvaardbaar dat Noorwegen, als gerespecteerd Europees land in het bezit van een nieuwe dierenwelzijnswet, doorgaat met de onherroepelijk wrede en onnodige jacht op walvissen. De Noorse regering, die zegt weinig kritiek te ontvangen op de walvisjacht, heeft zichzelf dit jaar een recordquotum van 1.286 dwergvinvissen toebedeeld. Met de petitie wil WSPA Noorwegen ter verantwoording roepen en minister-president Stoltenberg van Noorwegen overtuigen van de noodzaak om de jacht te stoppen.

WSPA's belangrijkste bezwaar tegen de walvisjacht is dat deze onherroepelijk wreed is. De omvang van de walvissen en de moeilijke omstandigheden waaronder ze worden gevangen, maken het simpelweg onmogelijk om de dieren op humane wijze te doden. Uit onderzoek blijkt dat de dieren minimaal twee of drie minuten in doodsstrijd zijn en soms zelfs een uur. Investeringen van de regering in onderzoek naar diervriendelijkere, alternatieve jachtmethoden hebben tot dusver niets opgeleverd. WSPA vindt het onverantwoord en onacceptabel dat Noorwegen doorgaat met de jacht en zelfs een recordquotum heeft gesteld, zeker in het licht van de nieuwe dierenwelzijnswet die het land recentelijk aannam. Francien Winsemius, hoofd campagnes WSPA: 'De nieuwe Noorse dierenwelzijnswet streeft ernaar om dieren tegen onaanvaardbaar en onnodig lijden te beschermen. Hoe kan je als regering de walvisjacht dan nog rechtvaardigen? Wij vinden dat het genoeg is geweest en dat het hoog tijd is dat Noorwegen het moratorium op de walvisjacht niet langer negeert.'

Geen vraag naar walvisvlees

De jacht op walvissen kan ook vanuit economisch perspectief niet worden gerechtvaardigd. Onder de Noorse bevolking is er steeds minder vraag naar walvisvlees. Uit een opiniepeiling uit 2009 blijkt niet alleen dat een meerderheid van de bevolking het lijden van de walvissen tijdens de jacht onaanvaardbaar vindt, maar ook dat minder dan 1% van de bevolking Noorse bevolking nog weleens walvisvlees eet. Door de afnemende vraag is de prijs van walvisvlees tot het minimum van 30 Noorse Kronen (¤ 3,74) per kilo gedaaald. Als gevolg van het CITES-verdrag dat de internationale handel in walvisvlees verbiedt, kan Noorwegen het vlees ook niet exporteren, behalve naar de landen die ook op walvissen jagen - IJsland en Japan - en het vlees duus zelf (in overvloed) hebben.

Alternatief: whale watching

Met de petitie roept WSPA minister-president Stoltenberg eveneens op om de focus te verleggen naar 'whale watching', een industrie die in opkomst is en waar zo'n 2,1 miljard dollar in omgaat, verdeeld over 119 landen wereldwijd. Francien Winsemius: 'Deze industrie is het schoolvoorbeeld van hoe je op een duurzame en humane manier met walvissen om kunt gaan. Het is dé manier bij uitstek om walvissen in hun waarde te laten en te beschermen.'

De petitie

Naast Nederland wordt de petitie gehouden in Canada, Colombia, Costa Rica, Denemarken, Duitsland, Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Zweden. De petitie kan worden getekend op een speciale petitiewebsite. WSPA Nederland verspreidt de petitie per e-mail naar ruim 90.000 donateurs en supporters van de campagne tegen de walvisjacht. Daarnaast kan men de petitie zelf via Hyves en Twitter verspreiden en laten ondertekenen. De handtekeningen worden in juni, voorafgaand aan de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) aan minister-president Stoltenberg van Noorwegen overhandigd.

Over WSPA
WSPA (World Society for the Protection of Animals) is de grootste alliantie van dierenwelzijnsorganisaties ter wereld. Als partner van honderden dierenwelzijnsorganisaties maken we ons sterk voor dierenwelzijn en streven we ernaar wreedheden tegen dieren stoppen. We opereren daarbij op alle niveaus, van individuen tot overheden. Om dierenwelzijn wereldwijd te verbeteren ondersteunen en ontwikkelen we grote campagnes, wetenschappelijk onderbouwde projecten en innovatieve educatie-initiatieven. Samen met de lidorganisaties, overheden en internationale organisaties bieden we ook noodhulp aan dieren in gebieden die door (natuur)rampen zijn getroffen.