Provincie Noord-Brabant
Brabant: geen kinderen meer naar particuliere jeugdzorginstellingen

De provincie Noord-Brabant doet een dringend beroep op Brabantse Jeugdzorgaanbieders om geen kinderen te plaatsen bij particuliere instellingen in binnen- en buitenland, die niet onder toezicht van de Inspectie staan. Hiervoor werd recent extra aandacht gevraagd door demissionair minister Rouvoet.

Al langer bestaan er afspraken om geen kinderen te plaatsen bij particuliere instellingen, die niet onder toezicht van de Inspectie staan. Afgezien van het feit dat deze instellingen in de meeste gevallen goede zorg bieden aan kinderen, wil de provincie een gegarandeerde controle door de Inspectie. Als de instelling in het buitenland gevestigd is, is het voor kinderen bovendien vaak moeilijk om zich voor te bereiden op een gedegen toekomst in Nederland.

De provincie Brabant was al bezig met een inventarisatie hiervan. Op grond van deze uitkomsten worden vijf kinderen overgeplaatst van een particuliere instelling net over de grens naar een gecertificeerde jeugdzorginstelling in Brabant. Uiteraard is het welzijn van de kinderen uitgangspunt bij de keuze voor een andere instelling én het moment waarop ze verhuizen.



Provincie Noord-Brabant