Gemeente Venray


08 april 2010

Ontwerp Inrichtingsplan Loobeekdal vastgesteld

Op 23 maart heeft het college van B en W van de gemeente Venray het ontwerp Inrichtingsplan Loobeekdal vastgesteld. Door vaststelling van het ontwerp is het mogelijk de financiering voor de komende jaren te waarborgen. In totaal is ruim EUR 2.5 miljoen ter beschikking gesteld. Nu het ontwerp is vastgesteld kan gestart worden met uitwerken tot een definitief inrichtingsplan. Dit gebeurt in overleg met alle individuele partijen.

Het ontwerp inrichtingsplan Loobeekdal biedt kansen om meerdere (reconstructie)doelen voor landbouw, water, natuur, landschap en recreatie te realiseren. Het plan is zodanig opgesteld dat er voor ieder doel een winsituatie gecreëerd wordt. De gebiedsvisie `Samen puzzelen voor de toekomst' is het startschot geweest. Op basis van deze visie hebben de gezamenlijke partijen (Waterschap Peel en Maasvallei, provincie Limburg, Staatsbosbeheer, belangenbehartiger LLTB en de gemeente Venray) aangegeven dat het uiterst wenselijk is de gebiedsontwikkeling van het Loobeekdal integraal te benaderen. Deze integrale aanpak is gezamenlijk omarmd en begin 2006 is het startschot gegeven voor het opstellen van een inrichtingsplan.

Eerste Integrale Gebiedsuitwerkingproject

Het gebied `Loobeekdal' is het eerste Integrale Gebiedsuitwerkingsproject van de provincie Limburg dat voorziet in de realisering van de operationele doelen van het uitvoeringsprogramma pMJP 2007 - 2013 (Platteland in Uitvoering). In het Loobeekdal komen meerdere (reconstructie)doelen samen, dat vraagt om een integrale gebiedsuitwerking, gevolgd door een (deels) integrale uitvoering van maatregelen. Dit betekent dat de problemen en doelen voor de verschillende gebruiksfuncties in samenhang worden bekeken en aangepakt. Dit vanuit de overtuiging dat een integratie van de opgaven meer oplevert voor alle partijen dan een sectorale aanpak.

Het ontwerp inrichtingsplan Loobeekdal draagt bij aan de volgende doelstellingen:

* robuuste(re) eenheden natuurgebieden (w.o. EHS);
* duurzaam (economisch) ontwikkelingsperspectief van de grondgebonden landbouw in robuuste landbouwkundige eenheden
* natuurlijk beekherstel van de Loobeek, waarbij rekening gehouden wordt met zowel de belangen van de natuur als van de landbouw
* kwaliteitsslag voor de landschappelijke beleving voor burgers en recreanten.

Het plangebied Loobeekdal is gesitueerd ten noord westen van de stedelijke kern van Venray. In totaal heeft het gebied een oppervlakte van circa 1180 ha.