Gemeente Venray


08 april 2010

Wisselkunst op Venrayse rotondes: nieuw en bijzonder

Kunst in de openbare ruimte krijgt vanaf deze week in Venray een nieuwe betekenis. Vier rotondes die de poorten van Venray vormen, krijgen een hedendaags en vernieuwend kunstwerk. Nieuw en bijzonder is dat het gaat om wisselende werken. Volgend jaar staan er weer andere spannende, leuke of spraakmakende kunstwerken op de rotondes.

Kunst op rotondes is niet nieuw. Maar net als met kunst op andere plaatsen in de openbare ruimte gaat het ook bij rotondekunst om werken die er permanent staan. Een punt van herkenning, maar ook wel erg statisch. Niet erg passend bij de voortdurende beweging bij een rotonde en bij de dynamiek van de moderne samenleving.

"Dat kan anders', dachten ambtenaren en college al in 2008. Toen verscheen de nota `Ruimte voor kunst', waarin het idee voor wisseltentoonstellingen op de rotondes werd opgenomen. Vorig jaar werd het plan uitgewerkt met de stichting Odapark, de vaste partner van de gemeente als het om hedendaagse kunst gaat. Als eerste ging kunstenaar Erik Habets uit Maastricht enthousiast aan de slag en presenteerde in het najaar zijn ontwerpen. Er ging nog een strenge winter overheen, maar nu is het zover. Afgelopen week zijn de funderingen geplaatst en deze week zijn de kunstwerken aan de beurt. Ze komen op de rotondes Leunseweg-Zuidsingel, Langstraat-Zuidsingel, Beekweg-Westsingel en Maasheseweg-Noordsingel.

Verrassen

Wethouder van cultuur Patrick van der Broeck is in zijn nopjes met de wisselkunst op de rotondes. "Het is vernieuwend. Wie Venray bezoekt wordt verrast. En als je volgend jaar terugkomt, staat er weer iets anders. De gemeente Venray vindt kunst in de openbare ruimte belangrijk. Het is één van de laagdrempelige manieren om mensen met kunst in aanraking te brengen. We willen ook laten zien dat we in Venray kunst belangrijk vinden", vervolgt hij. "Niet alleen hedendaagse en vernieuwende kunst, ook wat meer traditioneel werk krijgt in Venray de ruimte."

Het project wisseltentoonstellingen op de rotondes duurt tot en met 2013. In die periode worden er minstens drie verschillende werken geplaatst.