Ministerie van Verkeer en Waterstaat


Eurlings bezoekt Holland marine House in Brazilië

Nieuwsbericht | 08-04-2010

In Rio de Janeiro, de maritieme hoofdstad van Brazilië, is het bruggehoofd van de Nederlandse maritieme expertise gevestigd. Het Holland Marine House biedt onderdak aan Nederlandse maritieme ondernemers die zo de Braziliaanse markt met hun expertise kunnen ondersteunen. Minister Eurlings bezocht het Holland Marine House tijdens zijn werkbezoek aan Brazilië. "De welvaart en de toekomst van Brazilië zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van de zee," stelde de minister.

Nederland wil graag partner zijn in het ontwikkelingsproces dat Brazilië doormaakt. De ambities van Brazilië zijn groot en de maritieme sector speelt daar een belangrijke rol in. Niet alleen de havens van Brazilië zijn belangrijk voor het transport van goederen en producten, de zee herbergt ook tal van olie- gasreserves. "Dit land heeft potentie om uit te groeien tot de grootste maritieme natie ter wereld," volgens Eurlings. Nederland kan daar volgens de bewindsman een belangrijke bijdrage aan leveren.

Het Holland Marine House Brazil (HMHB) is een direct gevolg van het bezoek aan Brazilië vorig jaar. Transpetro, de grootste scheepseigenaar van Brazilië, vroeg destijds om meer samenwerking tussen Nederland en Brazilië op maritiem gebied, speciaal in de scheepsbouwsector. Op uw initiatief en in samenspraak met VNO-NCW en Scheepsbouw Nederland is gekozen voor de oprichting van het HMHB.

Speciale aandacht was er voor een nieuw samenwerkingsverband tussen het Nederlandse IMT en Vextrom, een grote Braziliaanse distributeur. IMT is fabrikant en leverancier van onderhoudsvrije verlichting in de offshore, petrochemie, industrie en infrastructuur. 'Een mooi voorbeeld van hoe we de enorme kansen die hier liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven kunnen gaan verzilveren', aldus Minister Eurlings.

Minister Eurlings brengt van 5 tot 13 april samen met een delegatie van circa 60 bedrijven een bezoek aan Brazilië. Met het bezoek geeft Eurlings, die voor een deel vergezeld zal worden door minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, vervolg aan de handelsmissie van vorig jaar. Het doel van de missie is om in Brazilië de samenwerking met Nederland op het gebied van havens verder te intensiveren en verder uit te breiden.