Ingezonden persbericht

Persbericht

NNO presenteert programmering seizoen 2010-2011

Groningen, 8 april 2010 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) presenteert vrijdag 9 april met veel trots zijn nieuwe seizoenbrochure die is gevuld met vele kleurrijke concerten. Door een caleidoscopische en inventieve programmering wil het NNO zijn bezoekers graag een spiegel voorhouden en ze raken en verleiden met zijn muziek. Vanaf 9 april gaat ook de vernieuwde website van het NNO live, waarin naast een geheel vernieuwde vormgeving en de concerten voor het nieuwe seizoen op een rij, nu ook beeld- en geluidsfragmenten en een eenvoudige bestelmogelijkheid zijn te vinden.

Het seizoen start met enkele gratis openluchtconcerten met bandoneonist Carel Kraayenhof, gevolgd door een een reprise van de succesvolle Symphonic Queen concerten.

Na zes geweldige jaren moeten we aan het eind van dit seizoen helaas afscheid nemen van onze chef-dirigent Michel Tabachnik. Maar voor het zover is, dirigeert hij dit seizoen meesterwerken van Strauss, Bruckner, Debussy, Brahms en Berio, waarmee het orkest zich vanzelfsprekend van zijn mooiste kant laat horen.

In oktober zal Steve Vai, de grootste en meest spraakmakende gitarist ter wereld, centraal staan in het componistenfestival. Van klankmagiër Vai, gevormd door niemand minder dan Frank Zappa, zult u diverse wereldpremières horen. Vervolgens in november een Symfonisch Latin programma met wervelende klassieke muziek uit Latijns-Amerika en Spanje, met salsaworkshop en salsafeest, waarmee we evenals vorig seizoen aansluiten bij de Latin Dance Night van De Oosterpoort.

Daarnaast kunt u bij het NNO ook getuige zijn van de première van Schnittke's Negende symfonie. Als groot pleitbezorger van de muziek van Philip Glass zullen we zijn Celloconcert in première brengen. Een andere primeur zal de Nederlandse première zijn van het Pianoconcert in Es gr.t. (1784) van Beethoven, gespeeld door meesterpianist Ronald Brautigam

Na het grote succes van het Beethovenfestival zal dit seizoen een festival worden gewijd aan Mozart, waarin zijn werken worden ontleed en gespeeld door specialisten vanuit volkomen verschillende invalshoeken. Het festival is een samenwerking met De Oosterpoort en Musica Antiqua Nova.

Het NNO zal worden gedirigeerd door de internationale crème de la crème. Zo zullen bijvoorbeeld Stefan Asbury, Michael Jurowski, Reinbert de Leeuw en Stefan Vladar voor het orkest staat. Ook solisten die staan voor hun interpretaties zullen naar Noord-Nederland komen; wat te denken van Simone Lamsma, Ronald Brautigam, Antje Weithaasen Lucas Jussen die door Maria Joao Pires samen met zijn broertje één van de grootste pianotalenten van de wereld wordt genoemd. Tevens prachtige solistische optredens van NNO musici Veselina Manikova, Christophe Weidmann, Eeva Koskinen, Frank Mulder, Rob van der Vlugt, Leo de Jong, Frank Brouns en Justine Gerretsen.