Ingezonden persbericht


2 april 2010
Typisch een polder! Nu te zien in Nieuw Land

In de Schatkamer van Nieuw Land is vanaf 8 april de tentoonstelling Typisch een polder! Inrichting en vormgeving van laag-Nederland' te zien. Diverse historische kaarten en maquettes uit eigen collecties en bruiklenen van onder meer het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam geven een overzicht van de inrichting en vormgeving van verschillende polders. Het accent ligt daarbij op de IJsselmeerpolders en in het bijzonder de Noordoostpolder.

Nederland staat vooral bekend als 'land van polders'. Dat is ook niet zo gek, want ons land telt zo'n 3.900 polders, wat neerkomt op ongeveer de helft van het polderoppervlak van Europa. Een polder is een laaggelegen gebied waarbij de waterstand kunstmatig op peil wordt gehouden, bijvoorbeeld door middel van een gemaal. Ze zijn vaak goed herkenbaar aan hun uiterlijk: het zijn vlakke gebieden met een landschap dat zich kenmerkt door open ruimtes en veel rechte lijnen.

De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van De Polderatlas van Nederland. Pantheon der lage landen (Bussum, Uitgeverij Toth, 2009). Deze is verkrijgbaar in de winkel van Nieuw Land. 'Typisch een polder! Inrichting en vormgeving van laag-Nederland' is te zien van 8 april tot en met 31 oktober 2010.

Kijk voor informatie over Nieuw Land, activiteiten en onze openingstijden op onze website www.nieuwlanderfgoed.nl.

Nieuw Land is onderdeel van Batavia, kijk voor de volledige agenda en activiteiten op www.batavia.nl.

-----------------------



Ingezonden persbericht