Ingezonden persbericht



---



Petrus Canisius College
Alkmaar - Bergen - Heiloo
Machteld Wiegmans, voorlichter
Vondelstraat 41 1813 BA Alkmaar
t 06 51 56 68 90
e m.wiegmans@pcc.nu
Kenmerk: 6-4-2010

PERSBERICHT
Interactieve Zorgtrailer maakt jongeren enthousiast voor een baan in de zorg Leerlingen PCC Oosterhout bezoeken de Zorgtrailer

Op donderdag 8 april staat de Zorgtrailer bij PCC Oosterhout in Alkmaar. In de Zorgtrailer kunnen 3e en 4e jaars leerlingen van het vmbo op interactieve wijze beleven hoe het is om te werken in de zorg. De Zorgtrailer is ontwikkeld door het Florence Nightingale Instituut en mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS.

De meeste mensen die in de zorg werken, ervaren hun werk als heel prettig en zijn zelfs uitermate trots op hun beroep. Deze werkelijkheid sluit echter niet aan bij het beeld dat met name jongeren hebben bij het werken in de zorg. Vooral de carrièremogelijkheden, salaris en afwisseling beoordelen jongeren negatief, waardoor ze een loopbaan in de zorg niet serieus overwegen. Zodra deze jongeren zien wat het werken in de zorg écht inhoudt, verandert deze houding en wordt een baan in de zorg wel interessant. De Zorgtrailer biedt een interactieve manier om anders naar het werken in de zorg te kijken. In de taal die jongeren spreken en op het eigen schoolplein.

Wat is De Zorgtrailer?
De Zorgtrailer is een educatief programma dat speciaal is gericht op jongeren. Belangrijk onderdeel is de speciaal gebouwde vrachtwagen die naar de scholen toekomt. Deze multimediale trailer is ingericht met interactieve touchscreens en een 3D bioscoop. Via een educatieve game, een historische groepsfoto en een film in 3D beleven de leerlingen (met speciale 3D-bril op) de bijzondere kanten van het werken in de zorg in de trailer. Onder het motto 'De zorg. Je vergeet dat het werk is', kunnen leerlingen op verschillende manieren kennismaken met een baan in de zorg. Behalve de truck kunnen scholen een theatervoorstelling en een gastles boeken, ze kunnen een bezoek brengen aan exposities over de geschiedenis van de verpleging en verzorging in het Florence Nightingale Instituut en het is mogelijk om een kijkje te nemen in een zorgcentrum in de buurt van de school.

Speciaal voor jongeren
De ideeën die zijn gebruikt in de Zorgtrailer zijn afgestemd op de belevingswereld van jongeren. Hiervoor is gebruik gemaakt van recente kennis op het gebied van jongerenmarketing. Bij de uitwerking zijn de nieuwste technieken gebruikt. Voor het eerst wordt een 3D-film ingezet voor beroepseducatie.

Waarom deze zorgtrailer?
Het belang van een goed imago voor verplegende en verzorgende beroepen onder jongeren, is groot. De vraag naar goed en gekwalificeerd personeel in de zorg neemt al jaren toe en zal in de toekomst nog verder stijgen met gemiddeld 2% (0,6 tot 3,5%) per jaar. Enerzijds door de stijgende zorgvraag, anderzijds om oudere werknemers die met pensioen gaan te vervangen. Het aantal instromers op zorgopleidingen stijgt daarentegen met maar 1% per jaar. Een zeer goede reden om jongeren te motiveren om voor een carrière in de zorg te kiezen, een boeiend en dankbaar beroep met uitstekende vooruitzichten op een baan. Kijk voor meer informatie op www.fni.nl/zorgtrailer

einde persbericht