Start Moedernacht campagne: tegen moedersterfte in ontwikkelingslanden

07/04/2010 09:17

O.M.C. Works

Aandacht voor moedersterfte slinkt

Terwijl op Moederdag veel moeders een ontbijtje op bed krijgen, sterft ergens op de wereld iedere minuut een vrouw tijdens de zwangerschap of bevalling. De internationale campagne Moedernacht vraagt aandacht voor deze problematiek, ook in Nederland. Een maand lang, van 8 april tot 8 mei, roept Moedernacht alle Nederlanders op om Den Haag bij de les te houden. Ook met een nieuw kabinet moet Nederland haar internationale voortrekkersrol behouden bij het streven naar seksuele voorlichting en seksuele gezondheid voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Het recht voor vrouwen om zelf te bepalen of ze wel of geen kinderen krijgen, moet worden gewaarborgd.

Millenniumdoel 5

Voorkomen dat moeders sterven tijdens zwangerschap en bevalling is het millenniumdoel dat van alle acht millenniumdoelen het verst achterop is geraakt. Het ziet ernaar uit dat het streven om een daling te bereiken van driekwart in 2015 ten opzichte van 1990 niet wordt gehaald. Een achterstand die door de verschuivingen in de Nederlandse politieke situatie verder dreigt op te lopen. Potentiële nieuwe coalities zetten ontwikkelingssamenwerking laag op de agenda. De miljarden aan bezuinigingen die op stapel staan, voeren de druk verder op.

Handtekeningen tegen moedersterfte

Via Prénatal-winkels en alle verloskundigenpraktijken in Nederland verspreidt Moedernacht lobbykaarten die ondertekend kunnen worden. Ook op de site Moedernacht.nl worden handtekeningen verzameld. De dag voor Moederdag, op 8 mei worden de handtekeningen aangeboden aan de politiek tijdens een event in Amsterdam.

8 april kick off

In de ochtend van 8 april wordt de campagne in Den Haag op ludieke wijze afgetrapt. Op het Plein zijn 18 vrouwelijke politici door hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ontwikkelingen en oud-politicus Joris Voorhoeve uitgenodigd voor een ontbijtje op één van de achttien bedden die daar in de buitenlucht zullen staan. De politici krijgen de kans te vertellen hoe zij van plan zijn te zorgen dat millenniumdoel 5 wordt gerealiseerd. Zangeres Leoni Jansen zingt die ochtend het speciaal door haar geschreven Moedernacht-lied "May all the children", voor het eerst live.

Moedernacht 2010

De campagne Moedernacht is in 2006 met steun van de Europese Unie gestart. Telkens voorafgaand aan Moederdag wordt in Nederland, België, Duitsland, Malta, Hongarije en Pakistan op verschillende manieren stilgestaan bij Moedernacht; de schaduwzijde van Moederdag.

Jaarlijks verbindt Moedernacht een thema aan haar campagne. Dit jaar is dat de preventie van ongeplande zwangerschappen en het recht op seksuele voorlichting voor jongeren.

Gezamenlijk initiatief

De Nederlandse Moedernacht wordt georganiseerd door MYBODY, NCDO, Simavi, Wemos, AMREF Flying Doctors, Cordaid, COS, Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV), International Confederation of Midwifes (ICM), Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), MDG5 Meshwork for Improving Maternal Health en de Rutgers Nisso Groep. In Limburg, Brabant, Flevoland, Zeeland en Noord-Holland vinden ook regionale Moedernacht-activiteiten plaats. Deze evenementen worden georganiseerd door COS Nederland.





http://www.moedernacht.nl