Politie Haaglanden

Extra persbericht overvallenteam politie Haaglanden

Haaglanden, 08-04-2010

Keiharde Haaglandse aanpak overvallen
Speciaal overvallenteam, verscherpt toezicht en zwaardere strafeisen

Politie en justitie gaan alles op alles zetten om de stijging van het aantal overvallen in Haaglanden een halt toe te roepen en de pakkans van daders te vergroten. Kern van de zogenoemde Haaglandse aanpak is de komst van een speciaal overvallenteam, waarin ruim 20 rechercheurs samenwerken. Ook wordt het toezicht op zogenoemde hot spots verscherpt en gaat het korps potentiële daders dicht op de huid zitten. In de regio Haaglanden steeg het aantal overvallen in 2009 met 23% ten opzichte van 2008. Met deze aanpak willen we het tij keren, benadrukt korpschef Henk van Essen.

Met de Haaglandse aanpak wordt invulling gegeven aan de afspraken die zijn gemaakt tussen korpsbeheerder Van Aartsen, hoofdofficier van justitie Theo Hofstee en korpschef Henk van Essen, om deze vorm van criminaliteit keihard de kop in te drukken. Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee kondigt de inzet aan van bijzondere opsporingsmiddelen en zwaardere strafeisen. Ook worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan.

Luis in pels van overvaller
De korpschef benadrukt:Een overval is een traumatische ervaring; voor slachtoffers, maar ook voor andere betrokkenen. Een woningoverval bijvoorbeeld heeft vaak impact op een hele straat of buurt. Het speciale overvallenteam bestaande uit 20 tactische rechercheurs, analisten en forensische rechercheurs vormt de kern van de Haaglandse aanpak. Het team gaat zich uitsluitend bezig houden op het oplossen van overvallen en het aanhouden van de daders.

Om de pakkans van overvallers te vergroten, gaan politieagenten eveneens extra surveilleren; in het bijzonder op plaatsen waar veel overvallen worden gepleegd. Daarnaast richt de politie zich met een zogenoemde persoonsgerichte aanpak op potentiële daders, zoals mensen die in het verleden al eens een overval, straatroof of diefstal met geweld hebben gepleegd. Henk van Essen We gaan hen dicht op de huid zitten; een luis in hun pels zijn. En als we een dader op het oog hebben zullen we er alles aan doen om zijn achilleshiel te ontdekken; we brengen zijn verleden in kaart, maar ook zijn huidige doen en laten.

Maximale inzet bijzondere opsporingsmiddelen
In het kader van de overvallenaanpak hebben politie en Openbaar Ministerie (OM) afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen (zoals telefoontaps en de inzet van een observatieteam). Aan het team wordt door het Openbaar Ministerie een speciale Overvallenofficier van Justitie toegevoegd. Daarnaast zal het OM hogere straffen eisen. Daarbij zullen er sneller en meer opsporingsberichten van overvallers verspreid worden, om zo de pakkans te vergroten.

Maatregelen voor ondernemers en burgers
Bij het voorkomen van overvallen wijzen politie en OM ook op de maatregelen die ondernemers, huiseigenaren en woningcorporaties zelf kunnen nemen. Zo adviseert het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing waarin ondernemers, politie en OM zijn vertegenwoordigd ondernemers met behulp van zogenoemde veiligheidsscans over mogelijke organisatorische, bouwkundige en elektronische veiligheidsmaatregelen. Ook huiseigenaren en bewoners kunnen praktische veiligheidsmaatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld een spionnetje en een kierstand op de deur. Maar het belangrijkste blijft nog altijd gezonde alertheid, vult Henk van Essen aan. Wees bijvoorbeeld extra alert bij onaangekondigd bezoek. Vraag altijd om een legitimatiebewijs als mensen zeggen voor een organisatie of bedrijf te werken. En bel direct 112 als u het niet vertrouwt. Daar pakken we namelijk daders mee. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat de inwoners van Haaglanden onze ogen en oren zijn. Bij de aanpak van overvallen roept de politie dan ook nadrukkelijk de hulp van de inwoners in. Een nieuw en belangrijk middel hierbij is Sms-Alert. Na een overval krijgen alle abonnees in de omgeving een sms, bijvoorbeeld met het signalement of vluchtrichting van de overvaller(s). Niet zelden wordt een misdrijf opgelost dankzij informatie van een oplettende burger. Hoe klein en onbelangrijk informatie soms misschien lijkt; voor ons onderzoek kan het doorslaggevend zijn, legt Van Essen uit. Om burgers te betrekken bij de aanpak zal de politie naast sms-alert ook gebruik maken van landelijke en regionale televisie (zoals Opsporing Verzocht en Team West) en de website www.politie.nl/haaglanden.

Feiten en cijfers
De stijging van het aantal overvallen die sinds 2006 gaande is, lijkt dit jaar door te zetten. In de eerste twee maanden van dit jaar werd er 50 keer aangifte gedaan van een overval, in 2008 bedroeg het aantal aangiftes 39.

Uit analyse is gebleken dat er een verschuiving plaatsvindt in het type overval. Steeds vaker zijn gewone inwoners het slachtoffer van een woningoverval. In heel 2009 werden 56 woningen overvallen. In de eerste twee maanden van 2010 vonden al 15 woningovervallen plaats. Veruit het merendeel van de overvallen vindt nog steeds plaats op winkels.

Haaglanden behoort tot de regio met veel overvallen en staat landelijk bezien sinds 2004 op de vierde plaats, na Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Midden- en West-Brabant. Het merendeel van de overvallen concentreert zich in Den Haag; van de 193 overvallen in heel 2009 vonden er 137 in Den Haag plaats. Delft staat op de tweede plaats, gevolgd door Zoetermeer en Rijswijk. In oktober 2009 is de landelijke Taskforce overvallen geformeerd. De Taskforce heeft de opdracht onderzoek te doen naar de verbetermogelijkheden in de aanpak van overvalcriminaliteit in Nederland. Ook Politie Haaglanden participeert in dit team.

In heel 2009 wist politie Haaglanden van de 193 overvallen in 54 zaken verdachten aan te houden. Het Openbaar Ministerie Den Haag bracht 72 verdachten van overvallen voor de rechter. Twintig verdachten hiervan moesten voorkomen voor woningovervallen. Overvallers krijgen in de regel forse gevangenisstraffen. Zo stonden in 2009 onder meer vier overvallers voor de rechter, die ervan werden verdacht tot drie keer toe de Aldi en twee keer een restaurant in Delft te hebben overvallen. Deze vijf overvallen hadden een grote impact op personeelsleden en bezoekers. Alle vier de verdachten zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. In februari 2010 werden tien mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2½ tot 9 jaar vanwege het plegen van onder andere vier overvallen op bedrijven, het voorbereiden van twee overvallen, 11 woninginbraken en een bedrijfsinbraak in de regio Westland en Den Haag.

Dit jaar heeft Politie Haaglanden al in meerdere zaken verdachten kunnen aanhouden, tal van onderzoeken lopen nog. Reden te meer om met extra capaciteit fors in te zetten op het verhogen van de pakkans. De aanpak die nu ingang wordt gezet, moet in de rest van het jaar resultaat opleveren.