Raad van State


donderdag 8 april 2010
(Deze zaken zijn tot nader order uitgesteld en zullen niet worden behandeld op 8 april)
Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om de milieuvergunningen van Esso Nederland, Kuwait Petroleum Europoort en BP aan te scherpen. Deze bedrijven zijn gevestigd in Rotterdam-Botlek en Rotterdam Europoort. Natuur en Milieu had om aanscherping van de milieuvergunningen verzocht. Zij vindt dat de bedrijven te veel zwaveldioxiden, stikstofoxiden, stof en koolwaterstoffen mogen uitstoten. De normen in de vergunning zijn niet afgestemd op de zogenoemde 'beste beschikbare technieken', aldus Natuur en Milieu. Het provinciebestuur bestrijdt dit en weigert daarom de vergunningen te wijzigen. (zaaknummers 200904322/1, 200904323/1 en 200904324/1)
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen heeft opgelegd aan Kaasboerderij Rembrandthoeve aan de Amsteldijk Noord in Amstelveen vanwege het gebruik van het hoofdgebouw, het achtererf en de steiger van de kaasboerderij. Bij de boerderij is een souvenirwinkel. De boerderij en de winkel trekken veel toeristen aan. Deze activiteit trekt veel bezoekers en past daarom niet in de agrarische bestemming voor de boerderij, aldus het gemeentebestuur. De rechtbank in Amsterdam heeft in december 2009 een eerder dwangsombesluit vernietigd. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het gemeentebestuur weer een dwangsom opgelegd. In dit nieuwe dwangsombesluit staan strengere voorwaarden voor het assortiment in de winkel, de openingstijden en het aantal parkeerplekken dat de bezoekers mogen gebruiken. De kaasboerderij is het niet eens met de nieuwe dwangsom en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000974/2)

11.00 uur

Zitting over de ontheffing die de minister van LNV op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend aan een inwoner van Nieuwerbrug aan den Rijn voor het houden van zogenoemde zwanendriften. Een zwanendrift is een traditionele extensieve vorm van dierenhouderij en is een recht dat nog uit de middeleeuwen stamt. De eigenaar laat knobbelzwanen in het veld los en haalt ze in het najaar weer, met hun nakomelingen, binnen. Dit levert de eigenaar dons, vlees en levende dieren op voor de handel. Onder meer de Faunabescherming is tegen de ontheffing in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar is de ontheffing in strijd met de Vogelrichtlijn. In afwachting van de behandeling van haar beroep, verzoekt zij de Raad van State de ontheffing voorlopig te schorsen. Volgens de Faunabescherming is namelijk het broedseizoen voor de zwanen net begonnen en zullen de jonge zwanen binnenkort vleugellam gemaakt worden en gebrandmerkt. Daarom wil zij dat de ontheffing geschorst wordt. (zaaknummer 200909335/3)

11.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor autoshowrooms met werkplaatsen aan de Backer en Ruebweg/Speelhuislaan in Breda. Het vastgoedbedrijf dat de showrooms bouwt, is het niet eens met een van de voorwaarden in de vergunning en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat het gemeentebestuur niet had mogen bepalen dat hij een openbare bluswatervoorziening moet aanleggen bij de showrooms. Dit zou een publieke taak van de gemeente zijn. (zaaknummer 200906764/1)

11.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Tholen heeft opgelegd vanwege het gebruik van een perceel landbouwgrond aan de Turkseweg in Tholen als opstijg- en landingsplaats voor een schermvliegtuig. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd aan een inwoner van Poortvliet. Schermvliegen is het vliegen met een rugmotor en een soort parachute. Aanvankelijk weigerde het gemeentebestuur om maatregelen te treffen tegen dit gebruik. Volgens hem vond het opstijgen en landen zo incidenteel plaats, dat deze activiteit niet in strijd was met het bestemmingsplan. De VROM-inspectie kwam tegen de weigering in beroep bij de rechtbank in Middelburg. Die verklaarde in december 2009 het beroep van de VROM-inspectie tegen de weigering gegrond. Naar aanleiding van die uitspraak heeft de gemeenteraad besloten om alsnog een dwangsom op leggen. Tegen die dwangsom is de inwoner van Poortvliet in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn hoger beroep verzoekt de man de Raad van State de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201001177/2)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend aan Motorcrossclub Zuidwolde voor een motorcrossterrein in de buurt van de rijksweg N48 bij De Wolden. De club maakt al jaren gebruik van het terrein, maar beschikte tot voor kort nog niet over een milieuvergunning. Een exploitant van een camping uit de buurt en de Milieufederatie Drenthe vrezen voor schade aan de natuur en voor geluidsoverlast. Daarom komen zij tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In mei 2009 vernietigde de Raad van State een eerdere milieuvergunning voor het motorcrossterrein. Die uitspraak met zaaknummer 200802036/1 is te vinden op deze site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw besluit genomen. Dat besluit staat vandaag centraal. (zaaknummer 200905646/1)