NEN


Publicatie praktijkrichtlijn voor productspecificatie

woensdag 7 april 2010, 11:28

Voor het maken van technische tekeningen van producten en onderdelen wordt gebruik gemaakt van normen. Dat zijn in toenemende mate internationale ISO-normen. Vaak is echter niet bekend welke normen men moet gebruiken. Onlangs is hiervoor een praktijkrichtlijn gepubliceerd: NPR-ISO/TR 23605 Technische product specificatie (TPS) - Toepassingsrichtlijnen - Internationaal model voor de nationale tenuitvoerlegging.

Deze praktijkrichtlijn geeft voor alle aspecten van een technische tekening aan welke ISO-norm moet worden toegepast. De aspecten die worden behandeld zijn: documentbeheer, soorten tekeningen, inrichting van tekenbladen, schalen, lijnsoorten, schrift, projectiemethoden, aanzichten en doorsneden, stuklijsten, symbolen, weergave van bepaalde elementen (schroefdraad, vertandingen e.d.). Daarnaast worden de normen genoemd die voor de vastlegging van alle geometrische aspecten nodig zijn, zoals maten, toleranties voor maat, vorm en plaats, het ISO-passingstelsel en oppervlaktegesteldheid.

De praktijkrichtlijn is van belang voor het technisch onderwijs in de werktuigbouwkunde en voor iedereen die betrokken is bij het maken en lezen van technische tekeningen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze praktijkrichtlijn of over het normalisatieproces voor technische productdocumentatie: ir. J. Landré, telefoon (015) 2 690 180 of e-mail advies.machinebouw@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-ISO/TR 23605:2010 en (Norm)