Gemeente Borsele

Anti-hagelkanonnen in gebruik

Met het aanbreken van de lente is ook het fruitseizoen weer begonnen. Dit betekent dat de anti-hagelkanonnen bij naderende hagelbuien in de periode van april tot en met oktober gebruikt kunnen worden. De fruittelers willen met deze apparaten hagelschade voorkomen aan hun fruit. Hagel kan namelijk schadelijk zijn voor de bloesem en later in het seizoen voor de oogst. Dit leidt dan tot een verminderende fruitopbrengst en daardoor lagere inkomsten voor de fruittelers.

Momenteel zijn er in Borsele negen anti-hagelkanonnen. Het gebruik van een anti-hagelkanon houdt in dat het apparaat knallen produceert met tussenpozen van zes à zeven seconden. Dit mag uiterlijk een half uur voor een hagelbui starten. Hiermee wordt geprobeerd de luchtlagen in beweging te brengen zodat er geen hagelstenen gevormd kunnen worden. De neerslag zal dan veranderen in sneeuw of regen.

De gemeente ziet door middel van controle toe op naleving van de voorschriften. Hierbij mogen de gebruikers de anti-hagelkanonnen zo min mogelijk inzetten. In de voorschriften is daarnaast opgenomen dat het anti-hagelkanon voorzien moet zijn van een demper, waardoor de geluidbelasting met 7 tot 10 dB(A) afneemt.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ordening en milieu, (0113) 238487.
Anti-hagelkanon