Ingezonden persbericht


Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
8 april 2010

VU ontvangt Irakese wetenschappers

Academische Vrijheid krijgt invulling
De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) biedt de komende maanden plek aan de Irakese sociologe Majida Shaker. Zij bezoekt de universiteit om een aantal maanden lang haar kennis aan te vullen en contact te leggen met Nederlandse wetenschappers. Het VU-project 'Academische Vrijheid' geeft wetenschappers uit oorlogsgebieden de kans om tijdelijk aan te VU te doceren of hun onderzoek voort te zetten. De VU ontving in 2009 ook al twee Irakese wetenschappers.

De Irakese sociologe Majida Shaker (33) gaat aan de VU onderzoek doen naar de invloed van Irakese media op democratisch denken en gedrag van Irakezen. Zij doet dit bij de faculteit Sociale Wetenschappen. Zij is bij de Universiteit van Baghdad werkzaam als docente economische sociologie.

Met het project Academische Vrijheid, dat wordt gecoördineerd door het Centrum voor Internationale Samenwerking van de VU, wil de VU bijdragen aan de wederopbouw van Irak. Door het 'evacueren van kennis' blijft de kennis van het land in oorlog niet alleen behouden, maar wordt deze bovendien binnen de veilige haven van de VU verder ontwikkeld en gedeeld met studenten en betrokken collega's.

De VU biedt de Irakese gasten een tijdelijke positie, collegiale steun en huisvesting. Aan dit laatste levert woningbouwcorporatie Ymere een belangrijke bijdrage.