Diefstalgolf jonge auto's

08/04/2010 09:28

RDW

Autodiefstal eerste kwartaalcijfers Aanpak Voertuigcriminaliteit

Het eerste kwartaal van 2010 vertoont een stijging van 15% in de diefstalcijfers van auto's tot drie jaar oud.

Een dergelijke forse stijging is uniek in de geschiedenis van de autodiefstal sinds 1995, omdat er de afgelopen jaren slechts geringe percentages stijging en zelfs daling te zien waren (1 a 2%).

De cijfers worden voornamelijk veroorzaakt door de met 75% sterk gestegen diefstal van auto's van het merk Volkswagen.

In het eerste kwartaal zijn 654 jonge personenauto's gestolen, tegenover 569 in dezelfde periode vorig jaar (+14,9%).

Dat zijn 7 auto's per dag. De top-drie van "diefstal jonge personenauto's" is:


1. Volkswagen: 235, waarvan 130 Golf


2. Audi: 51


3. Opel: 48

De diefstallen van Volkswagens betreffen voornamelijk het type Golf, deze vertonen een verdubbeling t.a.v. het eerste kwartaal vorig jaar.

De oorzaak van de sterke stijging is het toegenomen gebruik van technische middelen om m.n. Volkswagens zonder braaksporen te openen en te starten.

Over deze toegenomen diefstallen is al enige tijd contact met de importeur, omdat het met name technische tegenmaatregelen zijn die kunnen helpen bij de voorkoming van diefstal. De woordvoerder van de importeur van Volkswagen, Pon's Automobielhandel, laat weten nu hierover in contact te zijn met de fabrikant. De consument kan zelf maatregelen nemen door bijvoorbeeld een tracking & tracing systeem aan te laten brengen in de auto of een extra stuurslot.

Het diefstalbeeld van auto's ouder dan 4 jaar laat een lichte stijging zien van 1% (2238 versus 2216 in 2009), geheel veroorzaakt in de maand maart.

Bron van de cijfers: RDW





http://www.stavc.nl

http://www.rdw.nl