Ingezonden persbericht


Hoofddorp, 8 april 2010

Persbericht

Papier- en kartonindustrie haalt glansrijk 1e deadline energieconvenant

Negentien VNP leden stonden voor de grote uitdaging om hun energie-efficiencyplannen (EEP) op te stellen, met daarin de voorgenomen maatregelen en de verwachte besparingen voor wat betreft de onderwerpen Procesefficiency en Duurzame Energie. Het resultaat mag er zijn! Alle VNP-leden hebben hun EEP inmiddels ingeleverd bij Agentschap NL.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken (VNP) is dit jaar voor het eerst deelnemer aan de meerjarenafspraken energie-efficiency (MEE-convenant). MEE is een overeenkomst tussen de overheid en bedrijven over het effectiever en efficiënter inzetten van energie. BECO, adviesbureau voor duurzame ontwikkeling, heeft, in samenwerking met Duok, de papier- en kartonfabrieken hierbij ondersteund. Met succes!

Inzet energieconvenant (MEE) blijft van groot belang Met de val van het kabinet zijn een groot aantal dossiers politiek bevroren. Zo ook het dossier "Schoon en Zuinig" van het ministerie VROM. Ministeries zetten hun werkzaamheden in afgeslankte vorm door. Een evaluatie moet in alle gevallen plaatsvinden. De VNP heeft samen met VNO-NCW een duidelijke stelling aangenomen. Convenanten zijn zinvol en leveren juist resultaten op voor beide partijen. Wij spannen ons in voor ons deel van de afspraak, energie-efficiencyplannen (EEP) inleveren en meedoen met monitoring. De overheid krijgt zo haar milieudoelstellingen in beeld en zorgt voor een goed investeringsklimaat in Nederland. Een onzeker politiek klimaat vraagt juist om het laten zien wat een convenant waard is, ook een volgend kabinet moet dit blijven steunen.

In april gaat het onderdeel 'ketenefficiëntie' van start. BECO gaat alle VNP-leden bezoeken om energiebesparingen in de keten te identificeren en door te rekenen. Voorbeelden van ketenbesparingen zijn de ontwikkeling van papier met een lager gewicht en het nuttig toepassen van reststromen. Voor het onderwerp Ketenefficiency (KE) zal daarna een aanvulling worden gemaakt, die op 1 juli 2010 dient te zijn afgerond.

Over de Koninklijke VNP
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken (VNP) is de branchevereniging van 22 papier- en kartonfabrieken in Nederland. Zij is opgericht in 1904 en heeft als doel de papier- en kartonindustrie in Nederland te maken tot een industrie die milieuvriendelijk, innovatief en aantrekkelijk is.

###