Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen voor de gemeenteraadsvergadering d.d. 8 april 2010 van de heer V. Oldenborg

Onlangs ontvingen wij van Stichting Habek de organisator van het jaarlijkse hip-hop festival "Roffest" het verzoek hen te ondersteunen bij een zeer nijpend probleem.
Zij waren al ruim 2 maanden naarstig in overleg met gemeentelijke diensten en hun opdrachtgevers om een geschikt alternatief festivalterrein te vinden voor het Roffest van 2010.
Tot medio februari waren ze er nl. vast van overtuigd geweest dat zij het Paperdome terrein in Leidsche Rijn zouden kunnen gebruiken gelijk de jaren daarvoor.
Niemand had hen gemeld dat dit niet meer mogelijk zou zijn terwijl hun hele financiele en organisatorische voorbereiding hierop gestoeld was.
Tot de dag van vandaag is er geen zekerheid dat er vergunningen te verwachten zijn voor een mogelijke alternatieve locatie en dat het hele festival daarmee ook door kan gaan.
Terwijl het go/no go besluit volgende week uiterlijk zal moeten vallen.
Met alle loftuitingen over de groeiende Utrechtse hip hop beweging............................
met de gretige gebruikmaking van het succes van Kiteman en zijn muzikanten.........................
met trots op het creatieve hip hop bolwerk dat aan de Zeedijk ontstaat..................
kan deze raad en dit college het niet maken het jaarlijkse festival waarmee deze culturele stroming zich kan presenteren, te verkwanselen.........................
Hoezo focus op de jeugd ook binnen het Utrechtse culturele veld!!!

Daarom heeft Stadspartij Leefbaar Utrecht een aantal prangende vragen:

. Wie zijn de verantwoordelijke partijen die TIJDIG en FORMEEL hadden moeten reageren naar Stichting Habek dat het beoogde festivalterrein bij de Paperdome niet langer beschikbaar zou zijn? (Hun subsidie aanvraag stoelde op het Paperdome terrein tenslotte).
. Waarom is er geen ontheffing mogelijk voor dit terrein nu de Paperdome als gebouw nog een extra jaar ontheffing heeft gekregen.
. Welke positie heeft dit college gekozen om het verschil in inzicht over een oplossing tussen twee van haar diensten (culturele zaken en SO/stadsbeheer) op te lossen?
. Deze week is als noodgreep een vergunning aangevraagd voor de enig mogelijke alternatieven - de Zeedijk, wat de voorkeur heeft van de stichting, dan wel het Julianapark als enige andere optie -. Zijn deze opties haalbaar?
. Kan het college toezeggen dat deze vergunningaanvraag zodanig versneld behandeld kan worden zodat tijdig duidelijkheid ontstaat over het doorgaan van het festival?.
. Wat kan dit college toezeggen over de financiële compensatie voor Stichting Habek wanneer door deze foute aansturing, de mogelijk gedwongen aanpassingen van het festival (zowel ruimtelijk als in de programmering), financiële problemen ontstaan bij Stichting Habek?


---- --