Provincie Friesland


---



---

PERSBERICHT

Nummer: 093 / MJ
Datum: 8 april 2010

Noorden wil rijkstaken overnemen

Fryslân, Groningen en Drenthe denken dat de overheid efficiënter en goedkoper kan werken als het Rijk regionale taken aan de provincies overdraagt. Het kan jaarlijks tientallen miljoenen euro's schelen als de regio meer zeggenschap krijgt over regionale wegen, het waterbeheer en het landschap.

De provincies hebben nu al deels de regie over wegen, water en landschap. Door die uit te breiden met de taken die het Rijk en waterschappen op die terreinen verrichten, kunnen de provincies dubbel bureauwerk en overleg tegengaan en het geld efficiënter besteden.

Het overnemen van de taken van de noordelijke waterschappen door de provincies kan 23 miljoen tot 49 miljoen euro per jaar besparen. Van het Rijk willen de provincies het beheer over wegen als de N31 en A31 (Wâldwei en Leeuwarden-Harlingen), de N32 en A32 (Leeuwarden-Heerenveen), de N33 in Groningen en de N48 (Drenthe) inclusief de nieuwbouwplannen overnemen.

De overname van de Dienst Landelijk Gebied en de taken die binnen het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) vallen, kunnen er voor zorgen dat de provincies met integrale oplossingen het landschap verbeteren. Het vergroot de slagvaardigheid voor de overheid en ook voor burgers zal duidelijker zijn bij wie ze moeten aankloppen.

In een brief aan de bewindslieden van Binnenlandse Zaken vragen de provincies om in het Noorden als proef te beginnen met de overdracht van rijkstaken. Later kunnen andere provincies volgen. Tegelijk onderzoeken de provincies of ze geld kunnen besparen door de noordelijke samenwerking ook op het gebied van administratie en inkoop door te voeren.

Fusie van Fryslân, Groningen en Drenthe zien de provinciebesturen niet zitten. Het zou ten koste gaan van de identiteit en cultuur van de afzonderlijke provincies. Uit een gisteren gepubliceerde enquête van VNO-NCW Noord blijkt dat ook de Friese bevolking zo'n fusie afwijst en dat er in Groningen en Drenthe nauwelijks draagvlak voor is.


---- --