Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, maart 2010

Amsterdam Istanbul Inspirations

Van 6 t/m 28 april 2010 in verschillende theaters in Istanbul

Een bijzonder palet van door Istanbul geïnspireerde kunsten uit Nederland in het kader van Istanbul Culturele Hoofdstad van Europa 2010.

Amsterdam Istanbul Inspirations is een gezamenlijk initiatief van drie Amsterdamse organisaties: Theater RAST, Podium Mozaïek/Stichting V.E.T. en Stichting Kulsan. In het kader van Istanbul Culturele Hoofdstad van Europa 2010 presenteren zij van dinsdag 6 t/m woensdag 28 april een minifestival met door Istanbul geïnspireerde kunsten uit Amsterdam in Istanbul.

Tijdens Amsterdam Istanbul Inspirations worden de theatervoorstelling Eleni en Roos van Theater RAST, de moderne dansvoorstelling Geboeid van Podium Mozaïek/Stichting V.E.T. en een foto expositie van Erkut Onart georganiseerd door Stichting Kulsan gepresenteerd.

Deze gezamenlijke presentatie vindt plaats in drie verschillende theaters in Istanbul (Kumbarac?50, Tiyatro-Z en Kartal Sanat Tiyatrosu) en in galerie Mali Musavirler Odasi.

Nederland en Europa laten zich al eeuwen inspireren door Turkije en haar bruisende hoofdstad Istanbul, zo is de tulp een Nederlands nationaal symbool, dat oorspronkelijk uit Turkije komt, schreef Agatha Christie haar boek Murder on the Orient Express geïnspireerd door een hotel in Istanbul en schreven Haydn, Mozart en Beethoven stukken die geïnspireerd waren door de Ottomaanse marsmuziek.

In het jaar dat Istanbul Culturele Hoofdstad van Europa is brengt Amsterdam Istanbul Inspirations Amsterdamse producties naar Istanbul die geïnspireerd zijn door Istanbul. De voorstellingen samen geven een mooi beeld van hoe Nederlandse makers van diverse komaf zich vandaag de dag laten inspireren door deze fascinerende stad op de grens tussen Oost en West en haar bewoners.

Eleni en Roos van Theater RAST is een multimediale theatervoorstelling over twee dames op leeftijd, de Griekse Eleni en de Turkse Roos. Tegen de achtergrond van een veranderende Istanbul komt hun vriendschap in een ander daglicht te staan als hun gezamenlijke verleden boven komt drijven.

In de dansvoorstelling Geboeid van Podium Mozaïek/Stichting V.E.T. ontmoeten oud en jong en de twee culturen van Oriëntaalse opera en urban culture elkaar. Voor deze urban opera liet choreografe/regisseuse Susanne Marx zich inspireren door het tijdloze liefdesverhaal uit de opera Die Entführung aus dem Serail van W.A. Mozart.

Voor de foto expositie is in overleg met het Nederlandse Consulaat in Istanbul de voormalige hoofdconsul in Nederland Erkut Onart gevraagd, om een selectie te maken uit zijn collectie fotomateriaal van Turkse kunstenaars in Nederland. De expositie geeft een impressie van de activiteiten van prominente en talentvolle Turkse podiumkunstenaars en Turks-Nederlandse crossovers in Nederland tussen 1955 en 2000. De opening is op dinsdag 20 april. De expositie is te zien t/m woensdag 28 april in Galerie Mali Musavirler Odasi.

Amsterdam Istanbul Inspirations

Bound by History, Bound to Happen

Het project is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor de Podiumkunsten NL en Nederlands Consulaat-generaal te Istanbul / Met dank aan Theater Instituut Nederland.

Programma Amsterdam Istanbul Inspirations

Eleni en Roos / Eleni ve Gül

di 6 & wo 7 apr Kumbarac?50

www.kumbaraci50.com

za 10 & zo 11 apr Tiyatro-Z

www.tiyatro-z.com

di 13 en wo 14 apr Kartal Sanat Tiyatrosu

www.kartalsanattiyatrosu.com

Geboeid / Tutsak

do 8 en vr 9 april Kumbarac?50

www.kumbaraci50.com

Foto expositie Erkut Onart

Opening dinsdag 20 april - te zien t/m woensdag 28 april Galerie Mali Musavirler Odasi