Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 8 april 2010

Sociale urgenties huurwoningen voor noodgevallen

De urgentieregeling voor sociale huurwoningen in Amersfoort is bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben. Om er voor te zorgen dat dat zo blijft, wil de gemeente met de woningcorporaties en Woonkompas enkele maatregelen treffen.

Uit onderzoek van Woonkompas is gebleken dat de afgelopen jaren steeds meer woningen zijn toegewezen op basis van sociale urgenties. Dit heeft als effect dat steeds minder woningzoekenden via de reguliere toewijzing in aanmerking komen voor een woning. De gemeente heeft met de woningcorporaties en Woonkompas overlegd over concrete maatregelen, die ervoor zorgen dat mensen alleen in noodsituaties voorrang krijgen.

Met deze maatregelen wil de gemeente er voor zorgen dat sociale urgenties worden toegewezen aan mensen in uitzonderlijke posities, waarbij het uitgangspunt geldt dat het toekennen van een urgentieverklaring verdedigbaar moet zijn tegenover andere woningzoekenden op de woningmarkt.

Als het aan de gemeente ligt, krijgen woningzoekenden met een sociale urgentie in de toekomst één keer de mogelijkheid om de aangeboden woning te weigeren zonder hun urgentie te verliezen. Uitzonderingen zijn ex-gedetineerden die krijgen eenmalig een woning aangeboden en voor stadsvernieuwingsurgenten blijft het sociaal statuut van kracht. Deze werkwijze is van kracht zodra de gemeente instemt met de wijziging van de huisvestingsverordening.

Aan de corporaties en Woonkompas wordt verder voorgesteld het zoekprofiel voor urgentiekandidaten specifieker te maken. In de huidige systematiek krijgen urgentiekandidaten een urgentie voor bepaalde woningtypen. Het is mogelijk om de zoekprofielen van woningzoekenden verder aan te passen aan de persoonlijke omstandigheden van de kandidaten.

Echtscheiding op zichzelf hoeft niet direct tot urgentietoekenning te leiden, maar echtscheiding kan wel een aanleiding zijn om een sociale urgentie aan te vragen en te krijgen. Daarom worden urgentieverzoeken van gescheiden stellen in de toekomst individueel behandeld, nadat de gemeenteraad de huisvestingsverordening heeft gewijzigd.

Voor de bepaling van het aantal stadsvernieuwingsurgenten wordt zo nauw mogelijk aangesloten op de concrete sloopplannen. Met behulp van een werkgroep wordt bevorderd dat de beoordeling en toekenning van urgenties zo goed en eenduidig mogelijk plaatsvindt. De op te richten kerngroep Wonen en Opvang krijgt de opdracht om plannen voor specifieke woonvormen te ontwikkelen.

De gemeenteraad is geïnformeerd over de maatregelen en het overleg met de woningcorporaties en Woonkompas wordt nu verder gevoerd. De benodigde wijzigingen van de huisvestingsverordening komen later dit jaar in de gemeenteraad aan de orde.

Noot voor de redactie,