Gemeente Breda

Cliëntenraad de Brug winnaar publieksprijs Cliënt in Beeld

De Cliëntenraad de Brug ontving op 8 april de publieksprijs Cliënt in Beeld uit handen van Marcel van Dam, de dagvoorzitter van het congres dat door de Landelijke Cliëntenraad (LCR) werd georganiseerd.

Deze publieksprijs, die jaarlijks door de LCR wordt uitgereikt, kreeg de Bredase Cliëntenraad voor haar bijzondere bijdragen op het terrein van sociale zekerheid en de manier waarop in Breda is vormgegeven aan de verbetering van de kwaliteit van cliëntenparticipatie op het Werkplein âde Brug naar werk, inkomen en zorgâ. De prijs bestaat uit een glasobject en 1.500 euro. De juryprijs ging naar Zaanstad.

De publieksjury roemt de Cliëntenraad om hun inzet, de deelnemende cliënten en klantgerichtheid.

De Cliëntenraad de Brug is een onafhankelijke adviesraad die opkomt voor de belangen van de cliënten van Sociale Zaken en Sociale Werkvoorziening (BSW Bedrijven) van de Gemeente Breda en het UWV. Door de brede samenwerking op het gebied van cliëntenparticipatie is het mogelijk om een integrale visie op het beleidsterrein van werk, inkomen en zorg tot stand te brengen. Aanvankelijk was deze brede vorm van samenwerking uniek in Nederland, maar inmiddels hebben veel gemeenten en werkpleinen het Bredase voorbeeld opgevolgd.

Doel van de Cliëntenraad de Brug is om de kwaliteit van de dienstverlening en de producten van Werkplein âde Brug naar werk, inkomen en zorgâ te verbeteren. Dat doet de raad o.a. door het geven van gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad, het UWV en de BSW over onderwerpen op het gebied van werk, inkomen en zorg. Daarnaast houdt de Cliëntenraad de Brug toezicht op de juiste uitvoering door de gemeente van landelijke regels over uitkeringen, kijkt of cliënten goed worden geïnformeerd en of aanvragen of klachten op de juiste manier worden behandeld. Ook wordt er twee keer per jaar een enquête gehouden. Daarmee wordt cliënten op een laagdrempelige manier de mogelijkheid geboden hun mening te geven.

Het landelijke congres van de LCR werd gehouden in NBC âde Blokhoeveâ in Nieuwegein.

Breda, 8 april 2010