Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

IJssatelliet CryoSat-2 met succes gelanceerd

Onderzoek van zeeijs en ijskappen

8 april 2010 - De Europese CryoSat-2 satelliet is donderdagmiddag succesvol gelanceerd. De satelliet is speciaal ontworpen om de dikte van het zeeijs in het Noordpoolgebied en van de ijskappen op Groenland en Antarctica te meten. De metingen helpen klimaatwetenschappers bij hun onderzoek naar de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de poolgebieden en daarbuiten.

Al sinds 1978 zijn er satellietmetingen beschikbaar van de ijsbedekking in het Noordpoolgebied. Uit deze metingen weten we dat de ijsbedekking afneemt. Om het beeld compleet te maken zijn, naast metingen hoe uitgestrekt de ijsvlakte is, ook gegevens over de dikte van het zeeijs nodig. CryoSat-2 zal deze informatie gaan leveren, en daarmee bijdragen aan ons begrip van veranderingen in het poolklimaat.

Het smeltwater van de Groenlandse ijskap en Antarctica levert naar verwachting een belangrijke bijdrage aan de zeespiegelstijging in de loop van deze eeuw. CryoSat-2 kan in kaart brengen hoe snel de ijskappen veranderen, en ook waar de veranderingen optreden. Meer inzicht in het gedrag van de ijskappen zal de voorspellingen voor toekomstige (lokale) zeespiegelveranderingen verder verbeteren.

Bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is opgelucht adem gehaald. Exact 4,5 jaar geleden, tijdens de lancering van CryoSat-1, ging het mis. De satelliet bereikte nooit haar baan om de aarde maar stortte al na enkele uren neer in het ijs van de Noordelijke IJszee dat ze in kaart had moeten brengen.

KNMI kenniscentrum:
Zie ook de artikelen over zeeijs in het Noordpoolgebied en de zeespiegelstijging (onder Verder Lezen).


Eerste uitgave: 07-04-10