Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Stadsdeel opnieuw veiliger, zo ervaren ook de bewoners

8 april 2010

Het gaat beter met de veiligheid in Oost-Watergraafsmeer. Dit blijkt uit cijfers van de Veiligheidsindex 2009. Ook de subjectieve veiligheidscijfers verbeterden het afgelopen jaar in het stadsdeel. Dit betekent dat bewoners hun buurt ook als veiliger ervaren. Het stadsdeel houdt hiermee de stijgende lijn vast die in 2008 is ingezet.

De cijfers zijn afkomstig uit de jaarlijkse Veiligheidsindex Amsterdam, waarin ook de ontwikkeling van de veiligheid in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer is opgenomen.

Objectieve en subjectieve veiligheid

De jaarlijkse index bestaat uit twee onderdelen. De objectieve index is gebaseerd op cijfers over onder meer inbraak, diefstal, geweld, verkeer en drugs. De subjectieve index stelt vast hoe de bewoners (on)veiligheid in hun buurt ervaren.

De index 2009 laat voor het hele stadsdeel een stap vooruit zien. Drie buurten springen er positief uit. Omval/Betondorp, de Oosterparkbuurt en de Transvaalbuurt deden het opmerkelijk beter dan in 2008.

Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet: `Oost volgt de laatste jaren de dalende criminaliteitscijfers van de stad. We moeten echter waakzaam blijven. Kijk bijvoorbeeld naar onze gerichte aanpak in Transvaal. We kunnen de criminaliteit en overlast alleen samen met bewoners, huiseigenaren en politie verder omlaag brengen.'

Intensieve aanpak

Ondanks de positieve ontwikkelingen kunnen specifieke onderdelen uit de Veiligheidsindex nog worden verbeterd. In Betondorp bijvoorbeeld baart het aantal inbraken zorgen. De extra inzet die het stadsdeel hier het afgelopen jaar heeft gepleegd samen met corporaties, zoals het aanbrengen van betere verlichting en het afsluiten van achterpaden, wordt voortgezet.

Voor de Transvaalbuurt geldt dat de intensieve aanpak van woningen en dealers die de drugsoverlast veroorzaken vruchten afwerpt, maar dat dit de komende jaren zeker nodig blijft.

Er zijn ook buurten die hernieuwde aandacht vragen. Het aantal diefstallen en inbraken steeg volgens de index in de Dapperbuurt) en Frankendael. Het stadsdeel gaat de situatie in de Dapperbuurt en Frankendael nader bekijken en komt met maatregelen zodat dit soort vergrijpen gericht teruggedrongen kan worden.